Voordat de Spreidingswet in werking trad, bereidde de gemeente Lansingerland zich al voor: “De gemeente bestaat uit de kernen Berkel en Rodenrijs, Bleiswijk en Bergschenhoek. We berekenden dat we, volgens de Spreidingswet die eraan kwam, zo’n 300 asielzoekers zouden moeten plaatsen. Daar hadden we al een tijdelijke locatie voor op het oog naast het gemeentehuis in Bergschenhoek. Zo namen we de regie en met dit voorstel gingen we naar de raad.”
Kleinschalige opvang
Het college van B&W besloot uiteindelijk, na overleg met de raad, om 200 asielzoekers op te vangen vanaf de zomer van 2024. “300 vond men toen nog te veel,” aldus Hoek. Toen de opgave van de Spreidingswet eenmaal bekend werd, bleek dat Lansingerland 446 mensen een plek moet geven. Hoek: “Na een respectvol debat stemde de raad in om binnenkort nog 100 bewoners op te vangen. Voor deze groep plaatsten we extra woonunits. Voor de resterende 146 plekken zoeken we nog aanvullende opvang, het liefst kleinschalig en in de buurt van de verschillende dorpscentra. Dat heeft de voorkeur van onze raad. Ook de 300 mensen die nu in de tijdelijke opvang zitten, huisvesten we uiteindelijk weer ergens anders. Dat wordt een volgende ingewikkelde uitdaging.
Bij kleinere opvanglocaties kunnen de bewoners voor hun voorzieningen, zoals zorg, gebruikmaken van een hoofdvestiging of lokale plekken. Dan kunnen ze bijvoorbeeld naar de dokter bij een lokale huisarts of taallessen volgen in de buurt. Voor nu hebben we al afspraken gemaakt met onderwijsinstellingen in de directe omgeving.” Lansingerland moedigt ook andere manieren van inburgering aan. “We zoeken nu uit hoe we de asielzoekers het beste kunnen ondersteunen bij vrijwilligerswerk of betaald werk.”
Met de buurt
De omwonenden reageerden volgens de wethouder goed op de nieuwe asielopvang: “We blijven in gesprek met onze bewoners. De opvang is letterlijk bij ons om de hoek, naast het gemeentehuis. Tijdens de participatieavond, waar we het gesprek aangingen met de buurtbewoners, luisterden we goed naar de zorgen en verwachtingen van de buurtbewoners. Mensen horen en zien van alles in het nieuws, dus ik begrijp sommige zorgen heel goed. Daarom deelden we tijdens de bewonersavond de criminaliteitscijfers in Nederland. Daaruit blijkt nauwelijks verschil in criminaliteit tussen autochtonen en nieuwkomers. Feiten doen ertoe.”
Wethouder Hoek is optimistisch gestemd over de toekomst van de asielopvang in zijn gemeente. “Zolang de wet operationeel is, houd ik me eraan, respecteer ik die en blijf ik positief. Zo straal je ook vertrouwen uit als bestuurder. We hebben de maatschappelijke verantwoordelijkheid om deze grote uitdaging aan te gaan. Je kunt niet steeds kijken naar dezelfde gemeenten en zeggen: ‘lossen jullie het maar op’. Het is een landelijke uitdaging, dus we lossen het samen landelijk op. Waar een wil is, is een weg.”