“Als woonbegeleider houd ik mij vooral bezig met het aanbod van (vrijwilligers)organisaties die iets willen betekenen voor onze bewoners. Samen met de gemeente stem ik vraag en aanbod op elkaar af. Hiervoor moet ik veel netwerken en samenwerken met de verschillende coördinatoren en vrijwilligers van deze organisaties.”

Meedoen

“In gesprekken met bewoners en collega’s ga ik op zoek naar de behoeften van bewoners. Zo kunnen wij hen een passend aanbod doen, gericht op integratie en meedoen in de maatschappij. Het is mooi om te zien hoe bewoners met hun deelname aan deze activiteiten opbloeien en een netwerk in Maastricht opbouwen. Met onze begeleidingsmethodiek die uitgaat van 6 verschillende leefgebieden, kunnen we bewoners gericht helpen op díe gebieden waar zij hulp nodig hebben. Zo zetten we samen steeds een stapje verder.”

Bewoners zien opbloeien

“Bij het COA krijg je veel vrijheid om je functie op je eigen manier in te vullen. Naast je dagelijkse taken kun je bijvoorbeeld bijdragen aan een aandachtsgebied waar jouw interesse naar uit gaat. Hierdoor doe ik precies wat ik leuk vind. Zo houd ik mij samen met een collega bezig met het Jobcenter. Via het Jobcenter matchen wij bewoners aan dagbestedingsplekken. Samen met de bewoner voeren we een intakegesprek waarin we praten over werkervaring, opleiding en interesse. We gaan daarbij ook op zoek naar zijn of haar softskills. Uit een groot aanbod aan dagbestedingsplekken proberen wij vervolgens een match te maken tussen de bewoner en een organisatie. Zo’n plek biedt bewoners ritme en een sociaal netwerk. Ze spreken hierdoor steeds beter Nederlands en hun zelfvertrouwen groeit. Ik heb bewoners echt zien opbloeien door zo’n dagbestedingsplek. Dat geeft mij energie.”  

Veilige omgeving

“Als woonbegeleider beteken je heel veel voor iemand. Dat realiseer je je niet altijd. Onze bewoners hebben behoefte aan veiligheid en jij probeert hen dat te bieden. Ik ben er trots op dat we kunnen zorgen voor een zo veilig mogelijke woonomgeving voor onze bewoners. Toen er een aantal jaar geleden veel vluchtelingen naar Nederland kwamen, heb ik bijvoorbeeld bijgedragen aan de crisisnoodopvang in Maastricht.”

Verder leren

“Er zijn bij het COA veel mogelijkheden om meer te leren en jezelf te ontwikkelen. Er worden cursussen aangeboden die passen bij je functie, zoals gesprekstechnieken en methodisch begeleiden. Maar je kunt bijvoorbeeld ook zelf met nieuwe ideeën komen en projecten opstarten. Daarnaast leer je in het werk omgaan met verschillende culturen. Wat wij vanzelfsprekend vinden, zoals op tijd komen, is dat voor een ander niet. Ik vind het mooi om met zo’n heel diverse doelgroep te werken: verschillende culturen, normen, waarden en nationaliteiten.”