Een belangrijk moment

Dit jaar besteedt het COA in opvanglocatie Heerhugowaard aandacht aan diversiteit en inclusie tijdens de IDAHOT’23; een jaarlijks evenement met lezingen, een paneldiscussie en dit keer de Drag is the New Fashion show. “Een belangrijk moment”, volgens azc-bewoner Tom “Niet alleen nu, altijd. Het gaat over mensenrechten. Wie we ook zijn, we hebben allemaal dezelfde rechten. En toch worden mensen in elkaar geslagen vanwege hun seksuele voorkeur. Of erger zelfs.” De van oorsprong Iraanse bewoner maakt zich als activist hard voor de LHBTIQ+-community en ervoer dichtbij de gevolgen van trans- en homofobie. “Ik lijd. Want mijn vrienden lijden. Ik zag van dichtbij hoe ze werden mishandeld, omdat ze bijvoorbeeld make-up dragen.”

Waarom verstoppen?

Nadat Tom op verschillende plekken in Europa heeft doorgebracht, is hij blij dat hij nu in Nederland woont. Maar ook hier zijn dagen als IDAHOT nog steeds nodig: “In Nederland vind ik over het algemeen mensen open-minded, respectvol en geduldig. Maar op het azc kan ik nog steeds niet hand in hand met mijn vriend lopen. Waarom moeten we ons nog steeds verstoppen?”
 

  • LHBTI-cafe in azc Hoogeveen
    LHBTIQ+-café in azc Hoogeveen © COA

Zonder angst

De van oorsprong Nigeriaanse Umar woont nu bijna 3 jaar in een azc en is dit jaar ingeloot als deelnemer aan de Drag is the New Fashion show. “Ik denk dat ik wel een grote kans maak om te winnen”, grapt Umar. “Tijdens deze show kan ik mijzelf laten zien zoals ik dat wil. En daar kijk ik naar uit. Want waar ik vandaan kom, is dat niet zo gemakkelijk. Traumatisch zelfs. Ik hoop dat andere mensen dit zien, en zichzelf ook vrij durven te uiten. Zonder angst, met zelfverzekerdheid. Want er zijn miljoenen mensen die net zo zijn als ik.”   

In de opvanglocaties kunnen LHBTIQ+’ers bij COA-medewerkers terecht; voor een gesprek, voor meer informatie of voor een doorverwijzing naar bijvoorbeeld COC Nederland. Ook kunnen de medewerkers ondersteuning bieden bij aangifte doen in het geval van misstanden of discriminatie.”

Meer informatie

Barry Kossen-Merse is programmabegeleider en LHBTIQ+-contactpersoon bij opvanglocatie Heerhugowaard en oprichter van het COA IDAHOT-evenement dat vorig jaar voor de eerste keer plaatsvond: “Ik merkte dat bewoners weinig informatie hadden over het aanbod van LHBTIQ+-organisaties in hun omgeving. Toen ontstond het idee om een informatiemarkt te organiseren. IDAHOT bleek daar een perfecte dag voor. We willen dat bewoners op een laagdrempelige manier contact kunnen leggen met LHBTIQ+-organisaties én met elkaar.”

1-op-1

Bewoners weten Barry goed te vinden als LHBTIQ+-contactpersoon, maar dat was niet altijd zo: “In het dagelijkse contact met bewoners heb ik gemerkt dat de afgelopen jaren het vertrouwen in het COA is verminderd. Bewoners wisten niet waar ze hun vragen konden stellen en misstanden werden niet gemeld. Vanwege corona voelden zij steeds meer afstand. Bewoners durfden niet meer zo snel aan te kloppen bij ons.” Barry vond de oplossing in 1-op-1-gesprekken: “Op deze manier hoop ik een gevoel van veiligheid en vertrouwen te geven. Ik wil niet dat bewoners het gevoel hebben dat zij er alleen voor staan of dat we klachten niet serieus nemen. Daarom vind ik het belangrijk dat er ook meer aandacht komt voor misstanden en voor situaties die niet per se geschikt zijn voor een aangifte, maar wel aandacht nodig hebben.”

Het gesprek blijven aangaan

Van Tom mogen er nog meer LHBTIQ+-events worden georganiseerd door het COA: “Uiteindelijk draait het om bewustwording. Ik heb de moed om erover te praten. Maar voor veel mensen is dat moeilijk. Daarom moeten we het gesprek blijven aangaan over trans- en homofobie. Dit is een kans om het onderwerp te normaliseren. Want homo- en transfoben zijn ook mensen. En mensen kunnen veranderen.”

*Voor bewoners gebruiken we om privacyredenen gefingeerde namen.