Restaurant A Beautiful Mess ging 4 jaar geleden open, op het terrein van azc Utrecht aan de Joseph Haydnlaan. Het is een horecaconcept ontwikkeld door Refugee Company. Deze organisatie biedt betaalde banen aan mensen die ooit naar Nederland zijn gevlucht. 

Hossein woonde 4 jaar in het azc aan de Joseph Haydnlaan, maar was daar al 1 jaar weg toen hij als kok begon in het restaurant. “Ik heb – na de Internationale Schakelklas – Zorg en Welzijn op mbo-niveau 2 gestudeerd. Die opleiding heb ik ook afgemaakt. Ik wilde sociaal werk gaan doen, door mijn goede ervaring met de mentoren hier in het azc. Zo goed, dat ik ook mentor wilde worden. Ik wil graag mensen helpen.”

Toch een soort mentor

Maar het liep anders. Hossein: “Nu ben ik kok. Het is geen grote keuken, in 4 maanden heb ik alles kunnen leren. Kelly, de manager van het restaurant, helpt mij met plannen. Ik ben toch nog een soort mentor geworden, want ik stuur hier een team keukenmedewerkers aan. Dit zijn de trainees. Ik probeer ze positief te begeleiden en ik doe mijn best om iedereen aandacht te geven.”

In het restaurant staan de gerechten van het thuisland van de chefs centraal. Dit zijn vaak gerechten uit het Midden-Oosten en Afrika, zoals kruidige linzensoep, baba ganoush en falafel. Het restaurant is open voor iedereen. Buurtbewoners en bewoners van het azc komen er samen. 

  • Hossein maakt een wrap in de keuken van A Beautiful Mess
    Hossein maakt een wrap in de keuken van A Beautiful Mess © Marketiek

Weinig te doen

Hossein heeft zijn draai gevonden, maar heeft ook ervaren hoe het is als je net in Nederland aankomt en moet wachten. “Ik kwam op mijn 14e uit Afghanistan naar Nederland. Via de aanmeldcentra in Ter Apel en Budel kwam ik samen met mijn broer van 16 op een afdeling voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv, red.) in een opvanglocatie in Maastricht. Daar hadden we weinig te doen. Dan merk je hoe belangrijk het is om naar school te gaan en te werken, anders zit je de hele dag te hangen en kun je een depressie krijgen.”

De amv-opvang in Maastricht werd gesloten en de broers verhuisden naar Utrecht. Daar woont nu ook Ali*, een van de collega’s van Hossein. Hij vluchtte uit Ethiopië en is pas 4 maanden in Nederland. Sinds 2 maanden werkt ook hij bij A Beautiful Mess, achter de bar en in de bediening: “Dit werk is belangrijk voor mij omdat ik de Nederlandse taal kan leren en ik mensen ontmoet. Ik werk voor het eerst in de horeca. Ik vind het fijn dat ik op deze manier in Nederland kan oefenen. In Ethiopië heb ik Engineering gestudeerd. Ik hoop dat ik daar later in kan werken.” 
 

  • Hossein kan op de fiets naar zijn werk
    Hossein kan op de fiets naar zijn werk © Marketiek
  • Ali serveert thee in restaurant A Beautiful Mess
    Ali serveert thee aan een gast © Marketiek

Leuker dan mentor in een azc

Hossein kreeg na 4 jaar zijn verblijfsvergunning, maar woonde uiteindelijk 5,5 jaar in opvangcentra tot hij een eigen in Utrecht woning kreeg, op fietsafstand van A Beautiful Mess. 

De kok werkt nu nog één dag in de week in het restaurant aan de Joseph Haydnlaan. De andere dagen werkt hij in de nieuw geopende vestiging in Amsterdam, op de begane grond van het hoofdkantoor van Booking.com. Koningin Maxima opende dit restaurant op 25 april 2024. Hossein: “Ik vind dit werk leuker dan mentor zijn in een azc. Het leukst is het werken met de trainees en de gezelligheid. En ik ben bezig met eten.”

Over Refugee Company

Refugee Company ondersteunt mensen die naar Nederland zijn gevlucht om economisch onafhankelijk en zelfredzaam te worden. Zo helpt de organisatie mensen om werk te vinden. Ook wil zij bijdragen aan meer draagvlak in de samenleving voor mensen met een vluchtelingenachtergrond.

*Vanwege privacyredenen gebruiken we niet de echte naam van Ali

Externe link Lees meer over Refugee Company