“Ik heb veel contact met de bewoners en ben meer dan een docent. Dat maakt mijn werk heel waardevol”

Werken waar zij wonen

“Het werk als NT2 docent is heel veelzijdig. Ik ben echt onderdeel van het team op het azc en het werk is meer dan alleen het afdraaien van een les. Dat komt vooral omdat ik echt een band opbouw met de bewoners. Ik zie de bewoners vier keer per week in de lessen en spreek ze ook daarbuiten, omdat ik werk op de plek waar zij wonen. Soms gaat dat verder dan “Wat eet je vandaag?” en ben ik echt een luisterend oor voor ze. Aan de manier waarop ze me groeten en vragen of ik nog even met ze wil praten, merk ik dat we een bijzonder band hebben.”

Verschillende niveaus

“Op een werkdag geef ik twee lessen. In de ochtends geef ik les aan analfabeten, daar beginnen we met de basis. In de middag geef ik les aan bewoners die ons alfabet kunnen lezen. Vaak heb ik aan het eind van de dag nog een intake met iemand die graag les wil volgen. Dan leren we elkaar alvast kennen, zodat zij ook weten waar ze terechtkomen en maken we de taalleerbaarheidstoets. Die geeft inzicht in hoe goed je een nieuwe taal kan leren. Op basis daarvan bepalen we hun niveau en vormen we klassen."

Ik heet goed

"Het werk als docent bij het COA vraagt om geduld en flexibiliteit. Er kan elke dag iets veranderen. Soms verhuizen mensen, komen er nieuwe cursisten bij of heeft een bewoner extra aandacht nodig vanwege een persoonlijke situatie. En als jij na drie weken de vraag stelt “hoe heet je?” en iemand antwoordt “goed”, dan moet je dat ook kunnen accepteren."

V, I en S

“Ik ben het meest trost als mijn cursisten stappen maken. Soms zijn de stappen die het kleinst lijken, juist het grootst. Zo gaf ik les aan een jongen die schaapherder was voor hij naar Nederland kwam. Voor hem was het nooit van belang om te kunnen lezen en schrijven. Hij is negentien en er ligt nog een heel leven voor hem open. Dat hij ziet dat een V een I en een S het woordje 'vis' vormen, vind ik heel bijzonder.”

Is het werk van NT2 docent iets voor jou?

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.

NT2 docent

Als docent Nederlands als tweede taal (NT2 docent) bij het COA werk je in een azc om bewoners op weg te helpen met de Nederlandse taal. Zo bereid je de asielzoekers met een verblijfsvergunning voor op hun toekomst in Nederland. Je kijkt waar jouw klassen behoefte aan hebben, maakt passende lesprogramma’s voor verschillende niveaus en gaat samen met de cursisten aan de slag. Iets voor jou? Kom dan werken bij het COA! Voor jouw toekomst, en die van een ander.

“Ik bouw echt een band op met de bewoners, dat is heel bijzonder”

Nienke, NT2 docent. Lees meer > 

Vacatures

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.