“Werken bij het COA is mensenwerk”

Onderhoud en veiligheid

“Mijn dagelijkse taken variëren enorm. Ik ben onder andere verantwoordelijk voor technisch onderhoud en veiligheid in het azc. Ik besteed bijvoorbeeld aandacht aan de rookmeldercontrole, noodverlichting en brandblussers in het azc. Ik heb ook een taak in legionellapreventie. Daarnaast help ik bij de in- en uitstroom van bewoners door bijvoorbeeld de kamers gereed te maken en te controleren.”

Woonbeheer

“Ik houd me ook bezig met woonbeheer. Samen met een woonbegeleider controleer ik bijvoorbeeld kamers van bewoners. Daarnaast begeleid ik bewoners bij ZWH. ZWH staat voor ‘zelfwerkzaamheid’ en dat houdt in dat bewoners werkzaamheden uitvoeren tegen een kleine vergoeding. Als huismeester draai ik ook mee in de BHV: bedrijfshulpverlening. Er gebeurt echt van alles in het azc.”

Een dag vol verrassingen

“Via mijn portofoon ontvang ik allerlei berichten. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat iemand een sleutel kwijt is of dat het licht niet meer werkt. Als er een storing wordt gemeld, onderneem ik actie. Een groot deel van mijn werkzaamheden is niet te plannen. Controlewerk kun je plannen, maar een storing natuurlijk niet. Ik vind het fijn dat mijn werkdag niet volledig planbaar is, want dat onverwachte houdt het spannend. We zien wel wat de dag ons brengt!”

Digitale organisatie

“Als huismeester zit ik ook best vaak achter mijn bureau. Storingen die door derde partijen uitgevoerd moeten worden, meld ik bijvoorbeeld met behulp van een computerprogramma, een soort app. Daarnaast houd ik de voorraden bij en plaats ik bestellingen voor het azc. Ik help ook bij het organiseren van evenementen, zoals de Internationale Vrouwendag. Dan maak ik ruimtes klaar voor gebruik en bestel ik bijvoorbeeld eten en drinken.”

Mensenwerk

“Als huismeester moet je niet alleen liefde hebben voor techniek. Het is ook belangrijk dat je mensen goed aanvoelt, want 90 procent van je werkzaamheden bestaat uit contact met mensen. Als ik een storing niet direct kan oplossen, formuleer ik die boodschap tactisch. Zo lukt het me om bewoners ook met een negatief bericht tevreden te stellen. Werken bij het COA is mensenwerk. Daardoor leer ik ontzettend veel en ik krijg veel terug van bewoners van andere culturen.”

Is het werk van huismeester iets voor jou?

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.

Huismeester

Als huismeester bij het COA zorg je voor het dagelijkse onderhoud van het terrein en de gebouwen van een azc. Jij zorgt dat het terrein netjes is, let op de voorraden en coördineert de reparaties. Zo draag jij bij aan een veilige en leefbare locatie.

Benieuwd naar de ervaringen van andere medewerkers?

“Ik wil bewoners het zo aangenaam mogelijk maken. En dat doe ik met liefde”

Gerrit Jan, huismeester Lees meer >

Vacatures

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.

Bekijk de vacature huismeester