"De basis is een prettige accommodatie waar de voorzieningen op orde zijn en waar je je veilig voelt"

Contact gemeenten en politieke gevoeligheid

“Ik onderhoud contacten met gemeentebesturen en vastgoedeigenaren. Samen komen we tot nieuwe asielzoekerscentra, opvang- of noodopvanglocaties. Ook heb ik contact met gemeenten over bestaande locaties. De druk is enorm hoog. We zien dat gemeenten steeds vaker met potentiële locaties naar het COA komen. Dat is geweldig. De laatst geopende locatie in mijn regio was een boerderij in Wierden met 16 chalets waar in totaal 52 jongeren kunnen wonen. De gemeente heeft ons voor dit pand proactief benaderd.

Het gaat vaak om uiteenlopende locaties: recreatiepanden, kantoren, hotels of schoolgebouwen. Het belangrijkste in mijn werk is het gemeentebestuur meekrijgen, voelen hoe de politieke verhoudingen in het bestuur liggen en draagvlak creëren. Ook is het belangrijk om de samenwerking met marktpartijen (vastgoedeigenaren) op te zoeken om de realisatie van een locatie mogelijk te maken.”

Een dak boven hun hoofd

De afstand tegenover bewoners vanuit Geert zijn positie is groter dan bijvoorbeeld een jeugdwerker op een azc-locatie. Hij praat vooral met gemeentebesturen. Maar Geert zorgt er wel voor dat azc-bewoners een dak boven hun hoofd hebben. Dat is superbelangrijk werk en daar is hij trots op. “Ik ben blij als er een nieuwe locatie geopend wordt. En soms sluit een locatie omdat het werk daar klaar is. Ook dan ben ik trots als alles goed is gegaan en we met een goed gevoel kunnen terugkijken op het werk dat daar gedaan is.”

Eigenschappen en talenten

“Flexibel zijn is belangrijk. Ik ben ook echt wel eens ’s avonds op pad voor een gemeenteraadsvergadering. Je moet gevoel hebben voor de politieke verhoudingen. Hoe zit het precies en waarom zegt een wethouder iets wel of niet? Een studie in de politieke hoek is dan wel op zijn plaats. Ik heb bijvoorbeeld rechten gestudeerd, maar ik heb ook als gemeenteambtenaar gewerkt. Dus ik ken het speelveld ondertussen wel. Een achtergrond in vastgoed heb je ook nodig. Het gaat over flink wat geld. Je moet weten waar het over gaat. En goed samenwerken is belangrijk. Je doet het werk niet alleen. Je tuigt samen met samenwerkingspartners een locatie op. Daar zijn veel partijen bij betrokken.”

Ondernemer in eigen functie

"In een beginproces voer je gesprekken met de gemeente. Vervolgens komt de ontwikkelaar aan tafel en regel je vergunningen voor het bouwen of verbouwen. Het gaat om allerlei verschillende organisaties en mensen waarmee je samenwerkt. Wat ik fascinerend vind is dat iedereen enorm betrokken is bij het COA. Iedereen werkt vol passie. Iedereen is bereid om samen met jou stappen te zetten. Soms moeten zaken heel snel geregeld worden. Het kan zo maar gebeuren dat een locatie in een week open moet.

Je schakelt dagelijks met alle lagen binnen de organisatie. Van bestuurders tot directeuren en teamleiders. Daardoor ben je de spin in het web bij de realisatie van locaties. Onder de politieke- en gemeentelijke druk worden snel stappen gemaakt. Verder is het een heel vrije functie. Je bent de baas over je eigen agenda en hebt veel vrijheid om de koers te bewandelen die je voor jezelf uitgedacht hebt. Je bent eigen ondernemer in je functie.”

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander

“Het is écht heel uitdagend en zinvol om bij het COA te werken. Het is crisis. Daar draaien we niet omheen. We helpen asielzoekers een toekomst opbouwen. We zorgen ervoor dat ze in de tijd die ze in Nederland doorbrengen zo veel mogelijk kansen krijgen. Een prettige accommodatie waar de voorzieningen op orde zijn en waar je je veilig voelt is de basis.

Er zijn binnen het COA veel kansen om in diverse functies te werken. Het is een breed maatschappelijk veld waar je allerlei kanten op kunt. Er wordt flink wat van je gevraagd, maar er kan ook veel bij het COA. Het is een betrokken organisatie waarin iedereen dag- en nacht voor je klaar staat.”

Is het werk van vastgoedregisseur iets voor jou?

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.

Vastgoedregisseur

Als vastgoedregisseur help je asielzoekers door een accommodatie voor hen te realiseren, waar de voorzieningen op orde zijn en waar zij zich veilig voelen. Hieraan kun je een bijdrage leveren in het team Bestuur, Exploitatie of Ontwikkeling.

Benieuwd naar de ervaringen van andere medewerkers?

“Ik wil een fijne leefomgeving creëren voor bewoners, zodat een azc meer is dan een opvanglocatie”

Maarten, vastgoedregisseur Ontwikkeling Lees meer>

                                                                                                            __

“Als je initiatief toont, kan je bij het COA veel voor elkaar krijgen en echt bijdragen aan het welzijn van een ander”

Johannes, vastgoedregisseur Exploitatie Lees meer > 

Vacatures

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.

Bekijk de vacatures vastgoedregisseur