“Mensen denken vaak ‘manager zijn kun je overal’, maar het COA is iets dat je moet vóelen”

Faciliteren

“Als locatiemanager ben ik verantwoordelijk voor alles wat er gebeurt binnen het azc. Ik ben met veel plezier aan het vergaderen, mails aan het lezen en telefoontjes aan het beantwoorden. Het belangrijkste doel is uiteindelijk dat mijn collega’s hun werk goed kunnen doen. Ik zorg ervoor dat er voldoende medewerkers aanwezig zijn en ik leer medewerkers wat ze moeten doen.”

Regelen

“Ik ben er trots op dat ik in staat ben om de juiste mensen op de juiste plek te zetten. Laatst is er bijvoorbeeld een tijdelijke locatie geopend in Biddinghuizen. Daarbij was het mijn taak om binnen onze teams medewerkers te vinden die kunnen helpen bij het opstarten van de locatie. Zo heb ik bijvoorbeeld geregeld dat er een casemanager en adjunct-locatiemanager beschikbaar zijn in Biddinghuizen.”

Groeien

“Ik werk al bijna 30 jaar bij het COA. Ik ben hier begonnen als maatschappelijk werkster. Daarna werd ik al snel leidinggevende en kreeg ik meer verantwoordelijkheid. Ik probeer altijd nieuwe dingen te blijven leren, dus ik zorg ervoor dat ik zo nu en dan een cursus of opleiding volg. Ik wil anderen ook graag stimuleren om te groeien, vooral mijn collega’s. Het maakt mij trots als ik zie dat alles goed verloopt in een asielzoekerscentrum (azc). Ondanks dat ik niet altijd tijd heb om er voor iedereen te zijn, weet iedereen wel wat ‘ie moet doen.”

Hobby’s

Elsa is overtuigd van het belang van hobby’s. “Ik zeg altijd dat iedereen recht heeft op een hobby en ik adviseer om collega’s om daar ook ruimte voor te zoeken tijdens hun werk. Houd je bijvoorbeeld van tuinieren? Dan kun je als woonbegeleider twee uur per week besteden aan een volkstuinprojectje. Ben je goed in sporten en vind je dat leuk? Ga dan eens basketballen met bewoners. Ook dan doe je goede dingen!” Elsa past haar hobby zelf ook toe: “Ik houd van wandelen en daarom voer ik functioneringsgesprekken graag wandelend in het bos.”

Mooi vak

“Als je eenmaal bij het COA werkt, wil je niet meer weg. Het is een soort verslaving, op een positieve manier! De opvang van asielzoekers is een mooi vak, dat ik met plezier vervul. Ik heb het idee dat ik daadwerkelijk iets beteken voor anderen. Ik zou sollicitanten graag iets mee willen geven en dat is het volgende: maak gebruik van je collega’s en stel vragen als je start bij het COA. Mensen denken vaak ‘manager zijn kun je overal’, maar het COA is iets dat je moet vóelen! Het is belangrijk dat je affiniteit hebt met de doelgroep.”

Is het werk van locatiemanager iets voor jou?

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.

Locatiemanager

Als locatiemanager zorg je ervoor dat de juiste mensen op de juiste plek werken in een asielzoekerscentrum (azc). Je stuurt een team aan dat bestaat uit onder andere een huismeester, woonbegeleider, programmabegeleider en casemanager. Je zorgt ervoor dat alle medewerkers hun werk goed uitvoeren en helpt bewoners naar zelfstandigheid op het gebied van wonen en werken. Een belangrijk doel van jouw werkzaamheden is dat zowel de medewerkers als de bewoners zich veilig voelen in het azc.

Benieuwd naar de ervaringen van andere medewerkers?

Ik probeer altijd alles om te buigen naar het positieve. Ieder mens moet een kans krijgen”

Jurgen, locatiemanager Lees meer >

“Er zijn zoveel leuke en mooie momenten waar ik energie van krijg. Daar investeer ik in"

David, locatiemanager Lees meer > 

Vacatures

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.

Bekijk openstaande vacatures