Foto van Claudia, jeugdwerker
“Ik heb een warm hart voor de jongeren, het is een fantastische doelgroep om mee te werken!”

Begeleiden

Claudia: “Ik begeleid, signaleer en monitor. Dat moet ik natuurlijk even uitleggen. Begeleiden heeft te maken met zelfredzaamheid en integratie van de jongeren. Jongeren moeten hun kamers bijvoorbeeld schoonhouden en ik begeleid hen als ze schoolgerelateerde vragen hebben.”

Signaleren

“Signaleren doe ik door simpelweg aanwezig te zijn op het terrein. Ik merk dat jongeren van verschillende culturen het vaak lastig vinden om vragen te stellen. Het is dus extra belangrijk om te peilen hoe het met de jongeren gaat en wat ze nodig hebben. Vragen ze mij niets? Dan vraag ik zelf hoe ik hen kan helpen. Is er bijvoorbeeld iets stuk in een kamer? Dan kan ik ervoor zorgen dat het gerepareerd wordt.”

Monitoren

“Monitoren houdt in dat ik check of de dag goed verloopt”, vervolgt Claudia. “Ik houd bijvoorbeeld in de gaten of ze op tijd wakker worden voor school, ik boek een taxi voor hun IND-afspraken en we maken samen een afspraak bij de dokter als dat nodig is.”

Van alle markten thuis

Claudia bespreekt met de jongeren wat er in hun leven speelt. Daar komen ook andere werkzaamheden bij kijken: “Bij mijn werk hoort ook administratie, zoals het verwerken van dossiers en het melden van bijzonderheden. Jeugdwerkers zijn echt van alle markten thuis. Zo heb ik samen met één van de jongeren een fiets gerepareerd”, vertelt Claudia lachend.

“De jongeren zijn 15 tot 18 jaar en daardoor vaak nog onervaren. Ik leg tijdens een kooktraining bijvoorbeeld uit hoe ze een mes moeten vasthouden en hoe ze een gezonde maaltijd kunnen bereiden. Het komt ook voor dat jongeren naar zwemles gaan.  Als mentor zorg ik er dan voor dat ze op tijd bij het zwembad zijn.”

Activiteiten

Naast het geven van kook-, fiets- en ov-trainingen, beheert Claudia samen met twee collega’s de activiteitenportefeuille. “Ik zoek uit wat jongeren samen met een collega kunnen doen en maak dan een activiteitenrooster. Ik organiseer bijvoorbeeld een uitje naar de bioscoop of een filmavond op het terrein. Ik maak ook posters, zodat jongeren op het terrein herinnerd worden aan de activiteiten. Achteraf verwerk ik hun feedback.”

Betekenisvol werk

“In de ochtend ga ik met een fijn gevoel naar mijn werk en zo sluit ik mijn dag meestal ook af. Soms heb ik op een dag maar twee of drie jongeren geholpen, maar het is wel echt betekenisvol werk. Het kunnen ook heel basale dingen zijn, zoals de knop in de meterkast omhooghalen als het licht is uitgevallen of een gesprek voeren waarin iemand zijn hart kan luchten.”

Bij het COA gaat er een wereld voor je open, vindt Claudia. “Als jeugdwerker kom je in de leefwereld van jongeren terecht. Je krijgt mooie en hartverscheurende verhalen te horen en uiteindelijk zie je dat ze zoals alle andere jongeren in de wereld zijn. Vrijwel iedereen heeft een rugzak. Ik heb ooit zelf ook in een azc gewoond met mijn ouders. Daar zijn wij door het COA geholpen. Nu ben ik weer terug, maar dan om jongeren te helpen. Daar ben ik heel trots op!” 

Is het werk van jeugdwerker iets voor jou?

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.

Jeugdwerker

Als jeugdmedewerker draag je bij aan een veilig, leefbaar en beheersbaar woonklimaat voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen tussen de 15 en 18 jaar.

Benieuwd naar de ervaringen van andere medewerkers?

Foto van Jerome, die jeugdwerker is in Cadier en Keer
“Leren niet leuk? Zoek waar jongeren energie van krijgen”

Jérome, jeugdwerker Lees meer >

“Ik ben trots op mezelf – en op de jongeren – als ik merk dat zij zich vertrouwd voelen en integreren in de cultuur”

Arjan, jeugdwerker Lees meer >

Vacatures

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.

Bekijk alle vacatures voor jeugdwerker