Als Mouhmad en Alice aan elkaar zijn voorgesteld, van koffie voorzien, en de tolk is ingebeld, trapt Wais af: “Om te beginnen wil ik meneer Mouhmad bedanken voor alles wat hij hier in ons azc heeft gedaan. Hij helpt de huismeesters met schilderen en allerlei reparaties. Hij is een zeer actieve bewoner. Ik denk dat het belangrijk is dat hij straks in de gemeente ook bezig blijft.” Mouhmad glundert als de tolk dit vertaalt. “Bent u al gestart met de Voorinburgering?”, vraagt Alice. Mouhmad: “Ja, maar ik vind het Nederlands wel moeilijk, ik probeer zo veel mogelijk Nederlands te praten.” “Meneer is een heel trouwe leerling en hij deed erg z’n best. Hij zat net nog in de les!”, vult Wais aan.

Brede intake

Alice gebruikt dit moment van de warme overdracht ook voor de brede intake met Mouhmad. Daarom vraagt ze naar onder meer zijn vooropleiding en werkervaring. Mouhmad heeft niet veel scholing gehad en altijd in garages gewerkt met klassieke auto’s, ook in Dubai. De vrouw en kinderen van Mouhmad zitten nog in Jordanië, maar binnenkort zal het gezin weer herenigd zijn – na twee jaar. Alice vraagt ook naar hun opleidingen en werkervaring: “Het is belangrijk dat je kinderen hun diploma’s meenemen.”

Mouhmad: “Over anderhalve maand komen ze aan op Schiphol. Ze moeten eerst 10 dagen naar Ter Apel. Het zou zo fijn zijn als ik ons nieuwe huis in orde kan maken.” Alice: “We hopen snel een gezinswoning voor jullie te hebben, maar dat kan misschien nog wel 2 of 3 maanden duren.” Toch is Mouhmad dankbaar: “Veel mensen moeten wachten op een woning. Ik weet dat de gemeente haar best doet.”

Wachtlijst

Voor Alice is belangrijk om dit gesprek tijdig te voeren om samen een plan uit te stippelen en de eerste acties te ondernemen. Ze weet bijvoorbeeld dat er een wachtlijst is voor een speciaal inburgeringstraject voor laaggeletterden, waarbij de actieve Mouhmad naast zijn inburgering gaat participeren in de sociale werkvoorziening. Alice: “Als ik u nu aanmeld, hoeft u na uw verhuizing niet zo lang te wachten.” Met de komst van zijn gezin, klinkt dit voor Mouhmad allemaal een beetje snel, maar Alice stelt hem gerust: “We gaan ervoor zorgen dat u pas start wanneer er wat meer rust voor u en uw gezin is. Dan gaan we ook vrijwilligerswerk voor u vinden.” Mouhmad is gerustgesteld. 

Rijbewijs

Het gesprek gaat verder over allerlei praktische zaken die nog geregeld moeten worden, maar ook over de ambities van Mouhmad. Hij heeft in diverse landen zijn rijbewijs gehaald en zou wel aan de slag willen als koerier. Mouhmad: “Ik weet inmiddels dat ik in Nederland opnieuw mijn rijbewijs zal moeten halen. Ik maak me vooral zorgen over het theorie-examen in het Nederlands. Alice kan hem geruststellen: “Volgens mij is het mogelijk ook het theorie-examen in het Arabisch te doen. Maar blijf vooral werken aan uw Nederlands. Dat gaat u overal verder helpen.”

Alice van Rhee, meneer Mouhmad en Wais Baraki
Alice van Rhee, meneer Mouhmad en Wais Baraki

Trots

Na afloop van het gesprek zegt Wais: “Ik vind het belangrijk dat de klantmanager en ik op één lijn zitten. En dat een bewoner weet waar hij of zij aan toe is als het zover is om naar de gemeente te verhuizen. Zelf woonde hij ooit in het azc als 11-jarige jongen. Samen met zijn moeder was hij Afghanistan ontvlucht. “Ik heb collega’s die toen al woonbegeleider waren. Er is altijd goed voor ons gezorgd en ik wilde graag mijn steentje bijdragen. Andere jongens die ik van het azc kende, zijn tandarts en ingenieur geworden. Zij hadden alleen maar een duwtje in de rug nodig. Deze jongens wisten ook niet alles. Zij moesten ook allemaal even op weg worden geholpen. Dat kan ik nu doen. Ik vind het wel jammer dat ik niet de vruchten van mijn werk zie. Ik hoop weleens dat ik over vijf jaar een oud-bewoner tegenkom die z’n draai in Nederland heeft gevonden. Dat is trouwens wel één keer gebeurd. Een man die in Nederland zijn doctoraal had behaald. Dat vervulde me met trots.”

Samenwerking gemeenten en het COA

Lees meer over de verschillende samenwerkingsvormen tussen gemeenten en het COA binnen de Wet inburgering 2021. Heb je vragen? Neem dan contact op met jouw contactpersoon bij het COA of mail naar integratie@coa.nl.