“We zijn allemaal onderdeel van dezelfde samenleving”
“Het idee komt voort uit mijn ervaring,” vertelt Saladin. “Binnen de opvang zie ik soms dat bewoners pas in contact komen met hulpverleners als er iets misgaat. Dat is zonde, want uiteindelijk zijn we allemaal onderdeel van dezelfde samenleving.” Volgens de adjunct locatiemanager leven er bij beide groepen, bewoners én hulpverleners, aannames en soms wantrouwen. “Als je mensen op een normale, ontspannen manier samenbrengt, dan zie je echte ontmoetingen en mooie gesprekken ontstaan.”
Daarom nodigde Saladin politie, handhaving, de beveiliging (Trigion) en andere partners uit om zich op een laagdrempelige manier te presenteren aan de bewoners. Er waren stands voor informatie, activiteiten, een poffertjeskraam en aansluitend een voetbaltoernooi. “Want op het veld is iedereen gelijk,” lacht hij. “Dan is de agent niet meer alleen gezag, maar gewoon een sportmaatje.”
Voor sommige bewoners was de dag méér dan een leuke activiteit. Zo vertelde een bewoner enthousiast: “Over 5 jaar zit ik zelf op zo’n politiemotor. Vandaag heb ik kunnen praten met echte agenten. Dat motiveert me alleen maar meer.” Volgens Saladin is dat precies de kracht van zo’n ontmoeting. “We weten niet wie er bij ons verblijft. Misschien is een bewoner van vandaag wel de hulpverlener van morgen.”
Samenwerking in de wijk
Ook wijkregisseur Sandra Rispens was aanwezig en benadrukte het belang van samenwerking: “We houden met een groot team de leefbaarheid in de wijk in de gaten, samen met bewoners, jongerenwerkers en hulpdiensten. Toen het COA hier kwam, leefden er zorgen bij de bewoners in de wijk. Die bleken achteraf ongegrond. Het gaat goed. Er is ook meer aanloop bij lokale ondernemers. Zo zie je wat verbinding kan doen.” Volgens haar zijn de contacten tussen wijk, gemeente en opvanglocatie juist heel constructief. “Ik krijg bijna geen negatieve signalen meer. Behalve dan dat mensen soms aan de verkeerde kant van de weg fietsen,” zegt ze lachend.
Volgens Sandra is de sfeer tussen bewoners en wijkprofessionals verbeterd door wederzijds begrip en regelmatige afstemming. “We zitten eens in de 6 weken samen, bespreken signalen uit de wijk en denken na over hoe we elkaar kunnen versterken.”
Véronique Frinking, wethouder van gemeente Zoetermeer: “Tijdens deze geslaagde informatiemiddag over veiligheid bij het COA hebben wij elkaar ontmoet, gesproken met de veiligheidsdiensten en met wijkpartners. Dit zorgt voor verbinding. Dat is belangrijk want verbinding draagt bij aan een gevoel van veiligheid.”

Hulpverleners zichtbaar
Ook de vertegenwoordigers van politie, handhaving en beveiliging (Trigion) spraken positief over de dag. Een medewerker van Trigion gaf aan dat dit soort momenten belangrijk zijn om de menselijke kant van hun werk te laten zien: “We willen bewoners laten weten dat we er niet alleen zijn als er iets niet goed gaat. We zijn er ook voor hun veiligheid en ondersteuning.”
Een handhaver benadrukte: “Sommige bewoners komen uit landen waar politie of autoriteit vooral angst oproept. Hier willen we dat mensen ons zien als partner, niet als dreiging.” Daarom spraken zij met bewoners, lieten ze zien wat hun werk inhoudt en speelden aan het eind van de dag een potje voetbal met jongeren uit de opvang.
Een dag met impact
Politie, handhaving en beveiligingsmedewerkers van Trigion waren unaniem enthousiast. Niet alleen konden ze bewoners laten zien dat ze benaderbaar zijn, ook leerden ze zelf veel over de achtergrond van de mensen waarvoor ze in de wijk werken. Saladin sluit af: “Ik geloof in dit soort dagen. Als je samen lacht, sport en praat, zie je geen uniform of achtergrond meer. Dan zie je gewoon mensen.”