Basisschool

Zit je in de laatste paar jaar van de basisschool? En wil je een spreekbeurt houden of een werkstuk maken over asielzoekers? Of wil je gewoon meer weten over asielzoekers? Gebruik dan onze spreekbeurten. Er zijn teksten over verschillende onderwerpen. Je mag alles gratis gebruiken.

Onderwerpen

Er zijn spreekbeurten over de volgende onderwerpen:

  • Asielzoekers Wat is asiel eigenlijk? Wat zijn asielzoekers? Waar komen deze mensen vandaan? Waarom zijn ze gevlucht uit hun eigen land? Het antwoord op deze en andere vragen kun je lezen in deze spreekbeurt. In de spreekbeurt staat ook wat er met de mensen gebeurt als ze niet in Nederland mogen blijven en hoe het leven in een opvangcentrum er uit ziet.
  • Opvangproces Deze spreekbeurt beschrijft wat er gebeurt met asielzoekers vanaf het moment dat ze ons land binnenkomen tot het moment dat ze te horen krijgen of ze hier mogen blijven of niet. Wie bepaalt eigenlijk of ze wel of niet mogen blijven? Wat doet het COA?
  • Alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) Er komen soms ook kinderen en jongeren naar Nederland zonder familie. Dit noemen we alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv).  Deze jongeren hebben vaak hele nare dingen meegemaakt in hun eigen land. Zij krijgen daarom speciale opvang. Verder moeten ze in Nederland gewoon naar school, net als jij. De spreekbeurt vertelt wat er gebeurt met deze jongeren vanaf het moment dat ze in Nederland aankomen tot hun 18e verjaardag.
  • Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) Deze spreekbeurt laat zien welke rol wij (het COA) spelen in de opvang van asielzoekers. Wie vertelt ons wat we moeten doen? Wat zijn onze taken? Wie werken er bij het COA? Welke soorten opvangcentra zijn er?

Boeken, foto’s en filmpjes

Het Klokhuis heeft een filmpje gemaakt over het leven in een asielzoekerscentrum. In het filmpje zie je de tienjarige Parwana. Zij is met haar ouders uit Afghanistan gevlucht. Je kunt je spreekbeurt mooier maken met bijvoorbeeld foto’s en verhalen van asielzoekers.

In het boek Ik ben Miran kun je lezen hoe dat allemaal gaat, asiel aanvragen. Miran laat je zien waar hij woont en waar hij op school zit, en hij stelt je voor aan de andere kinderen in het azc. Zij komen uit allerlei verschillende landen en vertellen je elk hun eigen verhaal. De auteur, Anne-Marieke Samson sprak voor dit boek met kinderen in verschillende azc's die hun verhaal aan haar vertelden.

Vragen?

Heb je nog meer vragen  en heb je de antwoorden niet gevonden op deze site, mail ons dan via publieksvoorlichting@coa.nl.

Lees meer over: