Voor de kinderen in Oss en omgeving is de zomervakantie begonnen. Dit geldt ook voor de asielkinderen die in het voormalige belastingkantoor verblijven en via basisschool de Koornmaatjes les volgen in Oss. Buiten de schoolvakanties gaan de meesten naar school en leren de Nederlandse taal en rekenen en lezen. Om de lange zomervakantie een zinvolle invulling te geven is afgelopen week gestart met de zomerschool. Twee medewerkers en twee vrijwilligers organiseren drie ochtenden per week een programma waarbij ruimte is voor spelen, leren en het ontwikkelen van sociale vaardigheden.

Hoofd, schouders, knie en teen

De meeste ochtenden starten met een korte kringactiviteit of met een namen- en leeftijdrondje. Ook is er ruimte voor een liedje of gymnastiek zoals het bekende ‘hoofd, schouders, knie en teen’. Daarna gaan de kinderen samen of individueel aan de slag met werkjes, sommen, woordoefeningen, spelletjes of kleurplaten. Ook is er ruimte om te verven, knippen of plakken. De docenten hebben meerdere kasten met materiaal tot hun beschikking en kunnen zo nodig extra materiaal kopiëren of printen.

Buitenspelen

Naar gelang het weer wordt er ook buiten gespeeld. In groepen wordt er gebasketbald, gevoetbald, met hoepels gespeeld of een balspel gespeeld. Het spel wordt aangepast aan de leeftijden en aanwezigheid van de kinderen. Tijdens alle activiteiten is er tijd en ruimte voor gesprekjes en wordt er aandacht besteed aan de sociale vaardigheden.

Voorlichting ouders

De docenten overleggen ’s ochtends en ’s middags met elkaar over de activiteiten en wat er geregeld moet worden. Voor de ouders zijn er posters verspreid zodat ze weten wanneer de activiteiten plaatsvinden. Ook kunnen ouders voorlichting krijgen over het programma. Regelmatig sluiten volwassen bewoners aan om mee te helpen, maar ook om Nederlands te leren door gesprekken aan te gaan met de kinderen en docenten.

Meer nieuws