"In Pakistan kun je een goede baan krijgen als de juiste mensen kent of genoeg geld hebt. Gelukkig word je in Nederland aangenomen op basis van je diploma’s, ervaring en hoe je jezelf presenteert", zegt Samina die afgelopen maart de VOORwerk-training volgde. Toen woonde ze nog in azc Amsterdam.  

Elkaar aankijken

"In de VOORwerk-training heb ik geleerd hoe mensen in Nederland met elkaar praten en netwerken. Waar ik vandaan kom, kijken vrouwen mannen bijvoorbeeld niet aan. Maar in Nederland juist wel", zegt Samina. "Daarnaast hebben we een cv opgesteld en geoefend met de vragen die je in een sollicitatiegesprek kunt verwachten. Ook hebben we geoefend met het geven van een stevig handdruk. Niet te hard en niet slap."

  • deelnemer VOORwerk voor gebouw
    Samina, oud-deelnemer VOORwerk

Soft skills

Naast diploma’s en ervaring zijn soft skills op de Nederlandse arbeidsmarkt van belang. "Ik wist niet wat soft skills waren, of dat ik ze überhaupt had. Nu weet ik dat ik geduldig ben, goed kan samenwerken en nooit opgeef. Een hard skill is bijvoorbeeld mijn bachelor in handel die ik in Pakistan heb gehaald", vertelt Samina.

Vertrouwen in de toekomst

New Dutch Connections wees Samina op een training bij Deloitte, waar mogelijk een stage en zelfs een baan uit kan voortvloeien. Alles wat ze had geleerd zette ze in met als resultaat dat ze werd toegelaten tot de training. "Deze training bij Deloitte is een mooie kans. Ik heb vertrouwen in mijn toekomst in Nederland."

VOORwerk

Sinds november 2018 wordt de VOORwerk-training aangeboden aan vergunninghouders die nog in de een opvanglocatie van het COA verblijven. VOORwerk is medegefinancierd door het Europese asiel, migratie en integratiefonds (AMIF). De VOORwerk-trainingen zijn onderdeel van groter pakket integratie- en participatie-activiteiten van het COA.

Meer nieuws