Er was van alles te doen tijdens het IDOHAT event. Zo was er een fashionshow en een informatiemarkt met tal van kraampjes van onder andere LGBT Asylum Support, Trans United Europe, COC Cocktail Amsterdam en Choices Support Center. Bezoekers konden aanschuiven bij een rond-de-tafel-gesprek met Joeri Kapteijns (lid van het bestuur van het COA), en er was live muziek en een foto-expositie. Bewoners en programmabegeleiders van azc’s in heel Nederland waren uitgenodigd voor het evenement. Bekijk via deze link een sfeerimpressie van het event.

  • IDOHAT event in azc Amsterdam © COA

"Ik zie deze dag als een roze diamant"

Barry Kossen-Merse, programmabegeleider en organisator van het event: "Het enthousiasme voor deze dag was groot. Binnen twee weken was het maximale aantal deelnemers van 200 bereikt. Op de dag zelf kwamen uit het hele land bewoners naar het event. Zo kwam er een bus vol met mensen uit Heerhugowaard. Het was een dag vol met humor, gezelligheid en ontmoeting. Een overvolle informatiemarkt met prachtige mensen overspoelde ons azc. Ik zie deze dag als een roze diamant, die alle regenboogkleuren oversteeg."

Bestuur hijst ProgressPride-vlag

Ook vanuit ons bestuur is er stilgestaan bij IDAHOT. 's Ochtends hees Joeri Kapteijns namens alle COA-collega’s de ProgressPride-vlag, samen met met minister van Infrastructuur en Waterstaat Mark Harbers, minister van Buitenlandse Zaken Wobke Hoekstra en algemeen directeur Dienst Terugkeer & Vertrek Jannita Robberse aan de Rijnstraat in Den Haag. Daarna ging Joeri door naar onze opvanglocatie in Amsterdam om daar het event mee te maken. Bekijk hier een korte impressie van de vlaggenceremonie op de Rijnstraat.

LHBTI+-asielzoekers verdienen extra aandacht

Joeri Kapteijns: "Om als LHBTI+-asielzoeker in een omgeving te leven waar de acceptatie lang niet altijd vanzelfsprekend is, is niet eenvoudig. Voor velen was dat de reden of één van de redenen om naar Nederland te vluchten. Helaas is in Nederland en op onze COA-locaties acceptatie ook niet altijd vanzelfsprekend. LHBTI+-asielzoekers verdienen daarom extra aandacht. Daarom ben ik blij dat medewerkers van het COA en tal van belangenorganisaties zich in hebben gezet op een dag als vandaag, met deze symboliek en zichtbaarheid, voor een schitterend evenement."

"Dank gaat uit naar alle mensen en organisaties die mee hebben geholpen om dit evenement tot een succes te maken", vervolgt Joeri. "Want, samen gaan we ervoor zorgen dat alle LHBTI+-mensen zich veilig kunnen voelen bij ons." Bekijk hier een korte weergave van de toespraak voor bewoners en medewerkers door Joeri Kapteijns.