Van de veertig medewerkers die dit weekeinde een test hebben ondergaan, waren alle uitslagen negatief. Vorige week was bij één beveiliger van het azc besmetting met het coronavirus vastgesteld. 

Gevolgen voor azc-bewoners

Locatiemanager Benny Schonewille van azc Sneek: “Naar aanleiding van deze uitslagen is in afstemming tussen GGD Fryslân, Veiligheidsregio Fryslân en het COA besloten om besmette personen, hun gezinsleden en degenen die tot hun wooneenheid behoren over te plaatsen. Op de locatie(s) waar zij heen gaan zullen zij verder in isolatie blijven tot duidelijk is dat er geen verdere besmetting kan plaatsvinden. Voor de overige bewoners van het azc wordt vanmiddag om zes uur de isolatie opgeheven.”

De bewoners die het afgelopen weekend negatief getest hebben is gevraagd om alert te blijven op klachten.

“Een aantal bewoners is niet getest, omdat zij niet op de locatie aanwezig waren. Zij verblijven elders, ruim vóór een eerste azc-bewoner met het coronavirus besmet bleek te zijn. Sinds 16 maart is de wekelijkse meldplicht in het azc opgeschort en zijn de scholen gesloten; verschillende bewoners zijn hierdoor naar familie of vrienden buiten het azc gegaan.”

Schonewille: “Voor de azc-bewoners is het een spannend weekend geweest. Op enkele incidenten na was de sfeer desondanks erg goed, mensen begrepen het belang van de isolatie. Daar ben ik erg trots op. Ook op alle medewerkers; er is een prestatie van niveau neergezet. Nu is men erg opgelucht dat helder is wat er aan de hand is.”

De mensen die naar een andere locatie gaan zullen na de noodzakelijke isolatieperiode terugkeren naar het azc in Sneek.

  • 'Hou vol' en ee hartje, in raamkozijnen op het azc in Sneek
    Corona op het azc in Sneek. De wens 'Hou vol' hing al in het raam en is nu nog meer van toepassing © Harry Cock

GGD

Margreet de Graaf, directeur GGD Fryslân: “Het compliment van Benny Schonewille aan de azc-bewoners deel ik. Ze hebben heel goed meegewerkt. Daardoor hebben we op tijd alle resultaten binnen. Die resultaten stellen ons gerust. Er is corona aangetroffen, maar in mindere mate dan we eind vorige week dachten.

Het is voor het eerst geweest dat we op zo’n wijze in deze coronatijd getest hebben. Het landelijke testbeleid is vorige week woensdag gewijzigd. Als we willen, kunnen we nu ook mensen met klachten testen die in contact zijn geweest met iemand bij wie corona is vastgesteld. Dat was hier nodig. Het is lastig om in een asielzoekerscentrum afstand te houden, vooral als je bepaalde voorzieningen deelt. De enige manier om in beeld te krijgen hoe het virus zich heeft verspreid, was zo’n grootschalige test. Hoe ingrijpend dat ook is voor zo’n gemeenschap.

Vergeleken met de resultaten die we vrijdag hadden, is er veel meer getest maar zijn er veel minder positieve tests bijgekomen. Vrijdag hadden we 22 positieve tests, met de 6 erbij komen we op 28. Van de medewerkers was één positief. Met de verspreiding van het virus valt het daardoor mee. Dit kan ook geruststellend werken voor de omgeving, die het afgelopen weekend over het algemeen keurig heeft gereageerd.”

Gemeente

Burgemeester Jannewietske de Vries van gemeente Sudwest-Fryslân merkt op dat ze na vrijdagmiddag rekening hield met meer besmettingen. “Nu de cijfers van de testen in het azc bekend zijn, ben ik opgelucht. Het valt mee. Ook geruststellend is dat het COA en de GGD de situatie onder controle hebben. Daarnaast zie ik dat de bewoners van zowel het azc als de wijk er vrij rustig onder zijn gebleven.

Natuurlijk zijn er mensen die zich ongerust maken, en daar heb ik ook alle begrip voor, maar er is hier - in onze regio - geen reden om ons extra zorgen te maken. Azc-bewoners die niet besmet zijn, kunnen en mogen zich iets vrijer bewegen, net als iedereen in de rest van Nederland."

De burgemeester wijst erop dat het uiteraard belangrijk blijft om ons allemaal aan de afspraken te houden. Dus: zoveel mogelijk thuis werken, met klachten thuisblijven, drukte vermijden. En: anderhalve meter afstand houden.

“De coronacrisis is nog niet voorbij. Dat is geen leuke boodschap, maar alleen als we ons aan de afspraken houden, kunnen we stapje voor stapje tot een ‘open-up’ komen. Verstandig en verantwoordelijk.”​