Bij het Rotterdamse ziekenhuis werken ze in een team van het Rode Kruis dat mensen begeleidt bij hun bezoek aan het ziekenhuis. Zij worden voor een periode van vier weken ingezet en helpen bij het opnemen van de temperatuur van bezoekers en nemen spullen in ontvangst voor patiënten in het Ikazia.

  • Twee bewoners van het COA staan op de gang met op de achtergrond twee verpleegkundigen. De bewoners assisteren in het Ikaziaziekenhuis
    bewoners helpen in het Ikazia Ziekenhuis © Vera Bos, Ikazia Ziekenhuis

Enthousiaste reacties

Vorige maand maakte het COA bekend dat vanwege de druk in de zorg door corona geïnventariseerd is welke zorgprofessionals uit de opvang inzetbaar zijn voor ondersteuning. Uit de vele enthousiaste reacties kwamen 37 bewoners naar voren die hiervoor in aanmerking komen. De groep bestaat uit 23 mannen en 14 vrouwen, allen met een medische achtergrond en werkervaring, waarvan 9 een verblijfsvergunning hebben.

Kashif Charles, in zijn geboorteland Pakistan werkzaam als verpleegkundige op de ambulance,  is blij met de mogelijkheid om in Rotterdam aan de slag te gaan. “Ik heb tot nu toe gewerkt in de horeca, vlakbij het azc”, aldus Kashif. “Maar mijn passie ligt in het werken in de zorg. Ik pak het liefst mijn oude werk weer op, en ik wil nu graag helpen”.

Werkervaring opdoen

Dit initiatief richt zich specifiek op extra handen voor de zorg in verband met de coronacrisis. Maar ook daarnaast stimuleert het COA statushouders én asielzoekers om tijdens het verblijf in de opvang werkervaring op te doen. Op elk asielzoekerscentrum  worden bewoners geïnformeerd over werkkansen die passen bij hun wensen en ambities. Dat bevordert een goede integratie in de Nederlandse samenleving.