Met Teamup hebben War Child, Save the Children en UNICEF Nederland eind 2015 hun krachten gebundeld om met sport, spel en dans bij te dragen aan de sociale en emotionele ontwikkeling van vluchtelingenkinderen in Nederland. “Kinderen leren zo op een speelse manier weer samen te spelen, zelfvertrouwen op te bouwen en hun emoties een plek te geven”, vertelt projectleider Ernst Suur.

  • meisje tijdens activiteit van team up
    © Merijn Roubroeks
  • poster tean up

Structuur

TeamUp is nu actief op de COA-locaties in Amsterdam, Overberg, Sweikhuizen, Ter Apel en Tilburg. Daar komen dit jaar nog 3 locaties bij waar onder Heerhugowaard en Alkmaar. Met die uitbreiding kunnen straks bijna 500 kinderen van 6 tot 18 jaar op vaste momenten in de week meedoen aan de activiteiten. Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk gevluchte kinderen – in welke opvang dan ook – deze mogelijkheid te bieden.

“Sport en spel op vaste tijden versterkt de emotionele en sociale weerbaarheid van kinderen”, vertelt Suur. “Dat is juist wat veel gevluchte kinderen nodig hebben. Velen van hen komen uit oorlogsgebied en hebben een heftige vlucht meegemaakt. Nu zitten ze in een nieuwe situatie in een vreemd land. Dat brengt extra stress met zich mee. Daarom zijn structuur, stabiliteit en een uitlaatklep zo belangrijk. TeamUp draagt daaraan bij.”

Samen spelen

De professionals die de activiteiten uitvoeren, worden getraind en begeleid vanuit TeamUp. Suur: “We zorgen er ook voor dat de begeleiders de kinderen met een extra hulpvraag kunnen doorverwijzen naar de juiste instanties in ons land.”
COA-bestuurder Janet Helder is positief over de samenwerking met TeamUp: “Het is heel belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen dat ze veel mogelijkheden krijgen voor bewegen en samen spelen. TeamUp biedt in dit verband een waardevolle, professionele aanvulling op de bestaande activiteiten.”

TeamUp zoekt op dit moment ook vrijwilligers.