Voor én met elkaar

“We zijn buren en dan is het goed om elkaar te leren kennen en te helpen”, aldus Donald Voskuil, manager Regional/Public Affairs bij de staalproducent. “We zochten naar verbinding met de bewoners. En in overleg met de locatiemanager van de Silja Europa Hanneke Niele en haar team, keken wat we voor én met elkaar kunnen doen. Wij hebben namelijk 600 openstaande vacatures.”

  • © Lilly Kuijt, Fix Media

Bewoner Roman is van Syrische-Russische afkomst en vluchtte als student tandheelkunde uit Dnipo, Oekraïne. Schaken is zijn grote hobby en hij speelt het dan ook veel op zijn telefoon. Nu mocht Roman tijdens van de aftrap van de 85e editie van het schaaktoernooi, dat officieel plaatsvindt van 13 tot 29 januari in Wijk aan Zee, in levende lijve zijn favoriete sport beoefenen: “Dat ik hier grootmeester Sokolov mag ontmoeten!”

Net als jullie ben ik zelf ook gevlucht

Samen met 22 andere amateurschakers speelde Roman tegen Ivan Sokolov. De grootmeester vluchtte ooit zelf naar Nederland toen in zijn vaderland Joegoslavië de burgeroorlog uitbrak in 1992. “Net als jullie ben ik zelf ook gevlucht”, vertelde Sokolov zijn welkomstwoord. “Ik koos voor Nederland. Hier is schaken groot en ik kreeg snel een verblijfsvergunning. Zo kon ik zonder visum blijven reizen in Europa.”

Voor de bewoners die meer willen weten over Tata Steel, organiseert het bedrijf op 18 januari een excursie. Hier krijgen zij alle informatie over techniek. En kon iemand de grootmeester Sokolov eigenlijk verslaan? Helaas… In zo’n twee uur tijd verloren 22 van de 23 spelers van Sokolov. Een deelnemer speelde remise.