COA-bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker heette iedereen welkom. Hij riep de deelnemers op om ‘de energie die vluchtelingen al hadden tijdens hun vlucht vast te houden en om te zetten in concrete toekomstplannen’. Ook heette Milo COA-bestuurslid Joeri Kapteijns welkom, die zijn eerste werkdag beleefde. Joeri krijgt vroege integratie en participatie in zijn pakket.

  • Milo Schoenmaker

Betrokkenheid, inzet en drive

Directeur-generaal van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, Carsten Herstel, feliciteerde het COA met het 25-jarig jubileum. In de vroege integratie en participatie speelt het COA een belangrijke rol, zei Carsten Herstel. ‘Dit congres, dat zich in het geheel op vroege integratie en participatie richt, laat jullie betrokkenheid, inzet en drive met betrekking tot dit onderwerp nadrukkelijk zien.’

  • panel

‘Taal geen doel op zich’

Hoogleraar Diversiteit en Integratie, Halleh Ghorashi, gaf de deelnemers mee dat ze steeds vaker ziet dat taalontwikkeling een doel op zich lijkt te worden. 'Taal is middel om ergens te komen. Maar eerst moet een nieuwkomer weten wat hij of zij wilt. Wanneer we nieuwkomers vooral stimuleren hun ambities waar te maken, zullen ze de taal nodig hebben. Zo is mijn eigen taalontwikkeling hand in hand gegaan met mijn academische ontwikkeling.'

Samenwerking

In het programma was niet alleen aandacht voor de integratie-activiteiten van het COA zoals kansrijke koppeling, participatie vanaf dag 1, en de warme overdracht. Ook het belang van samenwerking werd onderstreept. In de parallelsessies kwamen verschillende good practices aan bod waarin COA samenwerkt met gemeenten, ngo’s en werkgevers. Plenair werd ook de dialoog opgezocht met diverse stakeholders. Na de lunch leidde COA-beleidsregisseur en dagvoorzitter Nadia Arsieni een paneldiscussie met vertegenwoordigers van de Vereniging Nederlandse Gemeenten, VluchtelingenWerk, ABN Amro, Refugee Company, The Inclusion Leaders Network en het COA. Het werd duidelijk dat inburgeraars het meest geholpen worden als we samenwerken over de grenzen heen.

Oud-bewoner, nu columnist

Na de tweede ronde parallelsessies las oud-bewoner en tegenwoordig student én columnist bij De Gelderlander drie van zijn columns voor. Hij nam de gelegenheid te baat om het COA te bedanken voor zijn periode in De Koepel in Arnhem, die hij als plezierig heeft ervaren. 'Dat ik nu vandaag voor jullie mag staan, is voor mij heel bijzonder.' Het congres werd afgerond met de bevindingen van Fokke & Sukke. Een van de drie makers van deze cartoonreeks en taalcoach Bastiaan Geleijnse liet Fokke & Sukke reageren op de thema’s van de dag.

  • Fokke en Sukke gepresenteerd op groot scherm
Meer nieuws