Bekijk hier de aftermovie van de Open azc dag 2023

Ruim 100 locaties namen deel aan deze open dag. Medewerkers en bewoners deden er alles aan om bezoekers een warm welkom te geven.

Landelijk namen duizenden omwonenden en geïnteresseerden de moeite om zich in het leven op een azc te verdiepen. Alleen al in de provincies Limburg, Noord-Brabant en Zeeland waren dat er meer dan 2200. Op alle andere azc’s lagen de aantallen tussen de 50 en 200 bezoekers.

“Ik wilde graag een keer binnenkijken”

“Ik lees en hoor veel verhalen over deze locatie. Daarom kom ik vandaag zelf een kijkje nemen,” vertelde omwonende Bart (azc Den Haag). Ook Martin bezocht het azc in Den Haag: “Op weg naar mijn werk kom ik hier elke dag langs. Ik wilde een keer binnenkijken. Leuk om te zien hoe vrolijk iedereen is.”

Bezoekers van het azc in Amersfoort vertelden: “Mijn zus werkt hier en ik kom even kijken.” “Wij hebben net een huis gekocht en nu komt er vlak bij een azc; we waren benieuwd hoe het in een azc is.” “Ik ben 50 jaar geleden uit Tsjechië gevlucht, dus ik voel mee met de bewoners.”

Blij met aandacht

De meeste bewoners waren blij met deze aandacht. Bewoner Amer (azc Den Haag): “De Open azc dag is belangrijk omdat wij daardoor mensen ontmoeten uit de buurt. En wij kunnen laten zien hoe wij leven.” Bewoner Basma (azc Gilze): “Door mooie gesprekken leren bezoekers de mens achter de vluchteling kennen. Dat helpt ons.”

Milo Schoenmaker was in Amersfoort

COA-bestuursvoorzitter Milo Schoenmaker bezocht het azc in Amersfoort: “Alle ingrediënten waren aanwezig voor een dag vol ontmoetingen en plezier,” aldus Schoenmaker. “Wat mij betreft is er volgend jaar weer een Open azc dag. Het COA bestaat dan 30 jaar en dat maakt het extra feestelijk!”

Rogér Pellemans (directeur Opvang en Begeleiding bij het COA) blikt ook terug op een succesvolle dag. Hij was met zijn gezin in het azc in Gilze: “De Open azc dag is een laagdrempelige manier om een brug te slaan tussen azc-bewoners en mensen uit de buurt. Door in gesprek te gaan, leren zij elkaar kennen. Dit bevordert de integratie én het vergroot het draagvlak voor deze groep mensen in de samenleving!”

Samen met ketenpartners

Het COA organiseerde de Open azc dag samen met zijnketenpartners Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V) en VluchtelingenWerk Nederland. Zij vertelden op verschillende locaties meer over hun werkzaamheden op opvanglocaties.