Chaos

“De week voor ik hier aankwam was het nog een chaos. Er stonden enorme rijen, er waren geen tolken dus collega’s renden steeds de straat op om te vragen of er iemand Russisch sprak. Inmiddels werk ik samen met een Duitse collega en twee tolken en is het weer wat rustiger”, vertelt Mechteld. Ze blijft hier tweeënhalve maand om collega’s van de Roemeense immigratiedienst te ondersteunen bij het voorlichten van gevluchte Oekraïners over het verkrijgen van een tijdelijke beschermingsstatus in het land.

  • © COA

Werkdag

Mechteld’s werkdag begint om 8.00 uur in het gebouw van de Roemeense immigratiedienst. “Het gebouw van de immigratiedienst wordt momenteel verbouwd, dus we zitten met heel veel mensen in hele kleine kantoortjes. We hebben maar een buitenkantoor gecreëerd. Je moet hier wel een beetje flexibel zijn.

Als er mensen aankomen, vragen we waar ze vandaan komen en wat hun hulpvraag is. Als ze uit Oekraïne komen, dan informeren we ze over de tijdelijke beschermingsstatus. We nemen alle formulieren met ze door. Dan gaan ze naar een ander klein kantoortje waar ze een foto maken en nog een handtekening zetten. Oekraïners zijn vaak al goed geïnformeerd. Er zijn Telegram-groepen en andere social media waar veel informatie wordt gedeeld.”  

Vluchtelingen met een tijdelijke verblijfsstatus hebben recht op gezondheidszorg, onderwijs voor kinderen onder de 18 jaar, hulp bij familiehereniging en mogen werken. Veel Oekraïners wonen bij gastgezinnen of in een klooster bijvoorbeeld. Degene die onderdak biedt, die krijgt een financiële vergoeding van de regering. Die fondsen gaan niet rechtstreeks naar de Oekraïners zelf, legt Mechteld uit.

Expert-pool EUAA

Mechteld zit in de expertpool van het COA. Op woensdag kreeg ze per mail de oproep met de vraag wie er uitgezonden wilden worden naar Roemenië. Ze was enthousiast en reageerde direct. Op vrijdag had ze een gesprek en drie weken later was ze aan het werk in Iasi. Als je flexibel en een beetje stressbestendig bent, is het een hele mooie uitdaging! Door het werk in het buitenland verbreed je je horizon.

“Het is erg leuk om over de grens te kijken en te zien hoe ons werk in een ander Europees land wordt uitgevoerd”, aldus Mechteld. We werken samen met veel internationale collega’s en soms kunnen we ook adviseren.’ Mechteld merkte onder andere dat ze informatie kon delen over dataverwerking en het zorgvuldig omgaan met persoonsgegevens. Iets wat in Nederland hoog op de agenda staat. Bekijk hier wat Mechteld zelf vertelt over haar dag in een vlog die ze heeft opgenomen.