Tijdens het symposium kwamen verschillende sprekers aan het woord over de komst van Belgische vluchtelingen in Nederland tijdens de Eerste Wereldoorlog. Ook werd er stilgestaan bij de parallellen en verschillen in het vluchtelingenbeleid van België en Nederland. 

Burgemeester Frits Naafs (gemeente Utrechtse Heuvelrug) en burgemeester Jos Wienen (gemeente Katwijk /voorzitter Adviescommissie Asiel en Integratie van de VNG) gaven hun visie op het vluchtelingenvraagstuk van dit moment. Positieve uitspraken werden gedaan voor opvang binnen de gemeenten en de huisvesting van statushouders om ‘schouder aan schouder’ dit landelijk samen aan te pakken. Unitmanager Carolien Schippers (unit Huisvesting) gaf de uitdagingen aan waar wij als COA dagelijks mee te maken hebben. “Het is ons nog steeds gelukt om iedereen een bed te geven, dat is toch heel knap. De uitdaging in de toekomst ligt echter bij échte integratie.”

  • mensen zitten in een kerk
  • logo's van de samenwerkende organisaties
  • mensen lopen door de tentoonstelling
  • man wijst iets aan bij de tentoonstelling

Tentoonstelling

De tentoonstelling belicht de vlucht van vele duizenden Belgen naar Nederland in 1914-1918 en de komst van keizer Wilhelm II van Duitsland naar ons land op 10/11 november 1918. Maar de tentoonstelling brengt ook de vluchtelingen in beeld die op dit moment huis en haard verlaten, op de vlucht voor oorlogsgeweld in hun land. Voor de totstandkoming van de tentoonstelling werkte Museum Huis Doorn nauw samen met het COA, UNHCR en VluchtelingenWerk. Het COA heeft in samenwerking met alle units veel items aangeleverd om bezoekers een zo goed mogelijk beeld te geven over het  opvangen van vluchtelingen, zo zijn onder andere tentoongesteld; een PSU pakket, een leerboek Nederlands, een smartboard, informatiepanelen over Ter Apel en een maquette van Luttelgeest.

 

Museum bezoeken

De tentoonstelling is te zien tot 28 augustus 2016. U kunt op de link rechts op deze pagina alle informatie over Museum Huis Doorn en deze tentoonstelling terugvinden op de site

Meer nieuws