Iedereen die zich vandaag bij Ter Apel heeft gemeld, krijgt vannacht een slaapplek. Het gaat om een beperkt aantal mensen.

Het te creëren noodonderdak houdt in dat er demontabele ruimten gemaakt worden waar vreemdelingen tijdelijk kunnen verblijven, in afwachting van het moment dat de asielprocedures weer in gang worden gezet. Mogelijk zijn dit tenten.

“Dit is een zeer uitzonderlijke situatie waarin heel Nederland te maken krijgt met uitzonderlijke maatregelen. Snel en onconventioneel handelen is daarbij noodzakelijk”, aldus staatssecretaris Broekers-Knol. De locatie van het noodonderdak is nog niet bekend.

Aanmeldcentrum in Ter Apel is gesloten

Het kabinet heeft gisteren aanvullende maatregelen aangekondigd in de aanpak van het coronavirus. Een van de maatregelen is dat het aanmeldcentrum in Ter Apel is gesloten. Nieuwe vreemdelingen die in Nederland aankomen, kunnen hierdoor niet meer tot de asielprocedures en COA-opvang worden toegelaten. Er zal geen identificatieproces plaatsvinden en gehoren (zowel asiel als regulier) door de IND zullen niet langer doorgang vinden.

Bescherming

Deze maatregelen zijn genomen om de medewerkers en huidige bewoners van het COA te beschermen tegen besmetting. Dit omdat van vreemdelingen niet steeds en op voorhand bekend is waar zij verbleven hebben voor hun komst naar Nederland.