Participeren in de maatschappij

Dolmans verzorgt de groenvoorziening op de opvanglocaties in het noorden van het land. “Als organisatie kijken wij altijd waar er kansen liggen voor onze bewoners om te kunnen participeren in de maatschappij. Werken in het groen hoort daar bij, er zijn zoveel mogelijkheden. Samen met TerraNext en Dolmans hebben we vervolgens een traject ontwikkeld”, legt Nicky Korte, casemanager Participatie van het COA, uit. 

In januari zijn de eerste deelnemers met de Leerweg Groen gestart. Er is een introductiebijeenkomst geweest met de collega’s van Dolmans en opleiders van TerraNext. De eerste fase stond in het teken  van plantenkennis, werken met park- en tuinmachines en veilig werken. “Onze deelnemers hebben daar met veel enthousiasme aan meegewerkt en krijgen daar een erkend certificaat voor van TerraNext. Voor de deelnemers een geweldige groene opsteker”, legt Nicky Korte uit. 

  • Doggerstuin, gebouw met daarvoor speeltoestel en tuin met lavendel
    Doggerstuin

Richting betaald werk

Op vrijdag 17 mei was de certificering bij Terra MBO in Meppel. Hierna ging de volgende fase van Leerweg Groen van start. Tijdens deze fase krijgen de deelnemers de onderdelen 'Veilig werken langs de weg' en 'Bosmaaien' aangeboden en vinden er praktijkdagen bij Dolmans plaats. Dat kan bijvoorbeeld meewerken op een andere COA-locatie zijn, of meewerken aan een opdracht van deze organisatie. 

De gesprekken met Dolmans over het vervolg, richting betaald werk, zijn gaande. “We zijn erg blij dat we dit traject met TerraNext en Dolmans kunnen ontwikkelen. Het is voor de bewoners die feeling hebben met groen een hele mooie mogelijkheid om te participeren, op weg naar betaald werk”, aldus Korte.