De Voorleeshoek is een online videoplatform met voorleesverhalen die ondersteund worden door illustraties en klassieke muziek. De verhalen worden voorgelezen in het Nederlands, Arabisch, Turks, Pools, Engels en Spaans. De verhalen zijn deels uit Nederland afkomstig en deels uit andere landen, zoals Syrië. De verhalen zijn voor kinderen van 0 tot 10 jaar, maar ook oudere kinderen of hun ouders mogen het programma gebruiken.

  • voorleeshoek
    © Ger Loeffen

Temidden van een grote groep kinderen las prinses Laurentien voor uit ‘Kleine Kangaroe’. De kinderen vonden het prachtig, al hadden ze vooral oog voor het bijzondere bezoek. Telkens als er een vinger de lucht in ging om een vraag aan te kondigen, kwamen de kinderen niet veel verder dan ‘wat bent u mooi’. Iets wat prinses Laurentien zichtbaar vertederde.

Magisch

Voor het COA is het beschikbaar zijn van De Voorleeshoek voor alle opvanglocaties een belangrijke mijlpaal. Toegankelijkheid tot onderwijs en educatie is ontzettend belangrijk, zeker voor de allerkleinsten.

Joeri Kapteijns: “Ik ben heel trots op deze samenwerking. Voorgelezen worden is iets magisch. Je kunt verdwalen in mooie verhalen en de werkelijkheid even loslaten. Doordat de verhalen van de voorleeshoek uit meerdere landen afkomstig zijn en in verschillende talen beschikbaar, is het een prachtig en laagdrempelig hulpmiddel om kinderen én hun ouders Nederlands te laten leren. De Voorleeshoek is zo een mooie aanvulling op de fysieke bibliotheek die we op alle locaties hebben, de Nederlandse taallessen en school.”