Zo vindt er in azc Hoogeveen dit jaar een evenement plaats voor de lhbtiq+ bewoners en voor de lhbtiq+ contactpersonen van regio Noord. COA-medewerker Jeroen Pomper is een van die contactpersonen en initiatiefnemers van het evenement:  “Al maanden werken we samen met bewoners aan de voorbereidingen van IDAHOT. De insteek van dit event? Positiviteit! Want ondanks dat bewoners het best moeilijk kunnen hebben in een opvanglocatie, zijn er ook kansen. Vandaag zoomen we in op hoe bewoners van hun krachten gebruik kunnen maken. Onder andere door het verhaal van oud bewoner Sherwyn Williams en het panelgesprek met oud-bewoners, dagvoorzitter Marlon van stichting Love Planet, de regenboogadviseur van Drenthe en Choices Support Center. We zetten in op meer verbinding met elkaar, want dat zorgt voor een stevig netwerk. En er is ook veel ruimte voor gezelligheid. Met als kers op de taart een Drag Contest!”

  • Bestuurslid, donker haar, donkerblauw pak staat voor gekleurde progressvlag
    Joeri Kapteijns

Progressvlag

Op het COA-hoofdkantoor in Den Haag, werd vanochtend de progressvlag gehesen. Ook hielden de minister van Infrastructuur en Waterstaat, Mark Harbers, Mensenrechten Ambassadeur, Wim Geerts, Directeur Toezicht en Maatregelen (DT&V), Martijn Tubbergen en COA-bestuurslid Joeri Kapteijns een speech. “Iedereen is voor ons gelijk”, aldus Kapteijns. “Zo bejegenen wij elkaar onderling als collega’s en ook onze bewoners. En wij spreken elkaar erop aan als dat niet zo is, of niet zo wordt ervaren. En dat laatste is nog steeds nodig, iedere dag. Er zijn nog altijd incidenten, ook heel specifiek gericht op iemands seksuele oriëntatie, genderidentiteit of genderexpressie. Een dag als vandaag is daarom nodig, omdat gelijkwaardigheid geen vanzelfsprekendheid is en onze continue en serieuze aandacht vraagt.”

Van Queer bookshop tot Pride Walk 

Niet alleen in Hoogeveen kleurt de azc-locatie in regenboogkleuren. Zo vond er in azc Den Helder donderdag een feestelijke avond plaats voor de lhbtiq+ bewoners met sport, dans en muziek. De lhbtiq+ bewoners van het azc in Heerhugowaard lopen vrijdag mee met de Pride Walk van gemeente Dijk en Waard en gaan zaterdag een dagje naar Alkmaar. Hier start de Alkmaar Pride 2024, waar bewoners de queer bookshop en een lhbtiq+ informatiemarkt kunnen bezoeken en mee kunnen lopen met de Pride Walk Alkmaar. 

Benieuwd naar andere IDAHOT activiteiten op opvanglocaties? Volg het Instagramkanaal van COA Nederland

  • Idahot in azc Hoogeveen © COA