Het gaat hierbij om bewoners van de azc-locaties Heerhugowaard en/of Den Helder. We maken alleen van de locatie gebruik als er geen isolatieruimte meer op de voornoemde locaties voorhanden is. Indien noodzakelijk kunnen er maximaal 88 mensen verblijven. De gemeente Heerhugowaard heeft ingestemd met het verzoek van het COA om het Transferiumgebouw tot juni 2021 te gebruiken als uitwijklocatie.

  • Transferium Heerhugowaard
    Tijdelijke uitwijklocatie in Heerhugowaard © COA

Het is te verwachten dat asielzoekers maximaal 14 dagen op deze locatie hoeven te verblijven. Dit is de ervaring van het COA met eerdere tijdelijke coronavoorzieningen in Zoutkamp, Musselkanaal en Laag Zuthem. Daar kon iedereen binnen twee weken weer terug naar het eigen azc.

Zodra we asielzoekers huisvesten in het Transferiumgebouw, zal er ook personeel van het COA en de GZ A (gezondheidszorg asielzoekers) aanwezig zijn. Er is 24-uurs beveiliging en ondersteuning aanwezig om toe te zien op de toegang tot het gebouw en voor ondersteuning gedurende deze periode. Op locatie zijn (uiteraard) geen bezoekers welkom.