Draagvlakonderzoek

Het college stond niet afwijzend tegenover verlenging, maar wilde in een draagvlakonderzoek de mening van de dorpsbewoners peilen. Uit dat draagvlakonderzoek is naar voren gekomen dat ze de afgelopen jaren steeds positiever tegenover het azc zijn komen staan. Maar het overgrote deel van de bevolking vindt dat de gemeente zich aan de afspraak van een azc voor 5 jaar moet houden. Als de gemeenteraad van De Fryske Marren tijdens de raadsvergadering van 23 juni aanstaande het voorstel van het college overneemt, betekent dit dat azc Balk per september 2021 wordt gesloten.

  • mensen buten bij azc Balk
    © Mariette Carstens
Externe link Lees meer op de website van de gemeente De Fryske Marren

Reactie COA

Voorzitter van het bestuur Milo Schoenmaker: "Uiteraard vinden wij het jammer dat we, zoals het er nu uitziet, niet langer in Balk kunnen blijven met het azc. De opvanglocatie draait goed en heeft een eigen plek veroverd. Dat is een basis waar we graag op doorgegaan waren. En we hebben niet voor niets om verlenging gevraagd: gezien de plannen die er in Friesland bestaan, hadden we de opvangcapaciteit goed kunnen gebruiken.

Maar we hebben begrip voor de beslissing van het college en zijn er trots op dat het draagvlakonderzoek een positief beeld van het COA laat zien."