De Silja Europa meert dit weekend aan in de Rotterdamse Merwehaven en blijft daar naar verwachting liggen tot eind 2024. Elk half jaar evalueren de gemeente, het COA en het Rijk of verlenging noodzakelijk is.

Doorstroomlocatie voor statushouders
Op de ferry worden statushouders (mensen met verblijfsvergunning) die aan Rotterdam zijn gekoppeld tijdelijk gehuisvest. Ook is er ruimte om statushouders die aan gemeenten in de regio Rotterdam-Rijnmond zijn gekoppeld, tijdelijk op de ferry te huisvesten. De aan de gemeenten in de regio gekoppelde statushouders stromen door naar de gemeenten in de regio, waar zij op termijn huisvesting krijgen. De komende dagen zijn teams van het COA en Rotterdam druk bezig voorbereidingen te treffen om het leven op en rond het schip zo veilig en leefbaar mogelijk in te richten voor de bewoners, medewerkers en omwonenden.

Ruimte maken
Doordat de statushouders en hun gezinnen nu tijdelijke huisvesting krijgen op de Silja Europa in Rotterdam kan het COA plek bieden aan asielzoekers die nog in hun asielproces zitten.

Deze statushouders wonen op dit moment in opvanglocaties verspreid over heel Nederland en stromen vanaf volgende week in op de ferry in Rotterdam. Gezinnen met kinderen stromen in tijdens de schoolvakanties zodat zij hun schooljaar met hun huidige klasgenoten en scholen plezierig kunnen afronden.

Dagelijks leven op  en rond de Silja
Statushouders doen hun huishouden, brengen hun kinderen naar school en werken aan hun inburgering in Rotterdam. Zo nemen ze deel aan een kort inburgeringsprogramma (de Vroege Start). Met organisaties en partijen in de omgeving werken we aan een afwisselend dagprogramma van sport, spel en cultuur. Kinderen gaan naar school. Er is een speelruimte aan boord. Ook worden er aan boord maaltijden verstrekt. Locatiemanager Senait Teklezghi: “Mooi is dat onze bewoners vanaf volgende week kunnen gaan bouwen aan netwerken in de regio waar zij straks ook gaan wonen en werken. Die netwerken zullen ze hard nodig hebben en samen met de gemeente en vrijwilligers gaan wij ze daar ook hard bij helpen.”