Tien jaar geleden bouwde Karen een nauwkeurige maquette van het azc. Hij verbleef daar sinds 2011 met zijn gezin. Met de sloop van het azc in 2012 verdween voorgoed een ontmoetings- en herinneringsplek.

Miniatuur azc

De maquette is met veel oog voor detail en toewijding gemaakt. Het ‘miniatuur azc’ heeft nooit een permanente verblijfsplek gehad. Erfgoedprofessional Milena Mulders en migratiehistoricus Hanneke Verbeek ontdekten in 2020 de maquette en zochten naar een plek om het tentoon te stellen. Het COA vindt het dan ook extra bijzonder dat de maquette vanaf deze week een tijdelijk ‘thuis’ vindt in het Rijkskantoorpand aan de Rijnstraat in Den Haag. Over 2 maanden gaat de maquette naar Museum Arnhem en wordt daarmee een onderdeel van een tentoonstelling over migratie en grenzen.

Cultureel erfgoed

Het COA vangt sinds 1987 vluchtelingen op in azc’s; Klompjan was één van de eerste. De maquette van het voormalige azc in Markelo verbeeldt niet alleen een plek die niet meer bestaat. Het is volgens Milo Schoenmaker cultureel erfgoed: "De maquette zegt iets over de beginjaren van de asielopvang. Daarnaast is het een plek waar bewoners en medewerkers samen werken en wonen. Een plek waar herinneringen worden opgebouwd. In die zin is het een plek die in het cultureel erfgoed heel goed past.”

Meer weten? Er is ook een podcast gemaakt over het project.