Azc Gilze is een voormalige legerplaats waar het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers sinds 1993 onderdak biedt aan maximaal 1200 personen. In de afgelopen jaren is het rijksmonumentale complex in verschillende fases gerenoveerd om het toekomstbestendig te maken, de sociale veiligheid te vergroten en de bewoners meer zelfstandigheid te bieden. Het Cruyff Court is het begin van het Field of Dreams, waar verschillende sportactiviteiten en speeltoestellen in de openlucht komen.

“Sport en spel is voor iedereen gezond”, zegt een dolblije locatiemanager Deborah van der Meer van azc Gilze. “Maar sporten biedt ook ontspanningen en afleiding, verbinding en verbroedering, iets om naar uit te kijken en structuur. En dat is voor al onze bewoners heel belangrijk!”

  • cruiyff court opening gele vlag gilze
    Primeur voor azc Gilze: een eigen Cruyff Court!

Niels Meijer, directeur van de Cruyff Foundation: “Sport geeft een eindeloze kracht en heeft een grote impact op de ontwikkeling van kinderen, jongeren en volwassenen. Dat geldt in Zuid-Afrika, in China, en in het asielzoekerscentrum. Sport helpt om te groeien. Om nieuwe vaardigheden te leren, vrienden te maken en zelfvertrouwen te ontwikkelen. Het geeft je handvatten om een plek in de maatschappij te vinden.”

Na de officiële opening vond de werkelijke ingebruikname van het iconische veld plaats: een voetbalcompetitie tussen teams van bewoners, medewerkers, partners en natuurlijk advocaten en medewerkers van het Jones Day kantoor in Amsterdam, die een subsidieaanvraag deden bij de Jones Day Foundation om daarmee de aanleg van het veld mede mogelijk te maken. Zelfs burgemeester Derk Alssema trapte een balletje mee.