"We waarderen het enorm dat de gemeente Dronten en verhuurder Walibi Holland het COA de mogelijkheid geven om hier in Biddinghuizen een noodopvangvoorziening te realiseren”, zegt Dirk van der Velde, regiomanager Midden-Noord van het COA.

  • © COA

De afgelopen weken is er door alle betrokkenen, de gemeente, leveranciers, Walibi Holland en het COA een enorme inspanning geleverd om de locatie gereed te krijgen. Deze week komen voornamelijk bewoners vanuit Ter Apel naar deze locatie, maar ook vanuit andere locaties die op het punt staan te worden gesloten. In tien dagen verwacht het COA de eerste 1.000 bewoners te hebben ondergebracht.

"Voor Ter Apel betekent dit ontlasting van de problemen daar”, zegt Van der Velde. "Elke noodopvang maar zeker deze grote noodopvang geeft lucht, want meer bedden en weer een dak boven het hoofd.”

De doelgroep die wordt opgevangen in Biddinghuizen bestaat uit een mix van gezinnen met en zonder kinderen en alleenstaande mannen en vrouwen. De meeste vluchtelingen die het COA momenteel opvangt, komen uit Syrië, Jemen, Afghanistan en Eritrea.

De activiteiten op de locatie worden afgestemd op de groep bewoners die er verblijft. De groep die net in Nederland is aangekomen heeft vooral behoefte aan rust. "Tijdens de open dag bleek dat er in de omgeving veel mensen zijn die willen helpen”, zegt Van der Velde. "Dat was hartverwarmend. De komende weken gaan we met deze mensen in kaart brengen waar behoefte aan is en welke activiteiten we kunnen opstarten.”

Op het terrein komt als onderdeel van de opvanglocatie ook een tijdelijke doorstroomlocatie voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv). Het gaat om jongeren die zonder ouders in Nederland asiel hebben aangevraagd. Deze zogenoemde amv-locatie is bedoeld voor maximaal 80 jongeren.