De opgeleverde buurten bieden plek aan 500 asielzoekers en vallen onder de herontwikkeling van het totale terrein.

In 2010 zijn plannen ontwikkeld voor de herontwikkeling van het terrein. Na het traject van aanbesteding en voorbereiding zijn in april 2015 de bouwwerkzaamheden begonnen. De herontwikkeling wordt uitgevoerd door BAM; het ontwerp is van architectenbureau De Zwarte Hond.

  • speeltuin

Er is gekozen om het bestaande COA-terrein aan de zuidzijde over een breedte van 80 meter uit te breiden. Hier zijn nu de eerste twee buurten plus het kantoorgebouw opgeleverd. Aan de basisschool en de sportzaal op deze strook wordt nog gewerkt. Deze worden naar verwachting eind van dit jaar opgeleverd.

Plaats voor 2.000 asielzoekers

Inmiddels is gestart met de volgende fase van de herontwikkeling waarin de gebouwen op het oorspronkelijke COA-terrein per deel van het terrein worden gesloopt en vervangen door nieuwbouwbuurten. De totale capaciteit van het herontwikkelde centrum zal uiteindelijk uitkomen op de maximale opvang voor 2.000 asielzoekers.

De volledige herontwikkeling wordt naar verwachting eind 2016 afgerond. Er staan dan acht bewonersbuurten, een gezondheidscentrum, kantoren, recreatieruimtes, een sporthal en een school.

Energiezuinig

De woningen zelf zijn sober. Ze zijn geschikt voor acht personen die de gezamenlijke voorzieningen delen: een woonkamer met een televisie en open keuken, het toilet en de badkamer. Per woning zijn er drie tweepersoons- en twee eenpersoonskamers.

De gebouwen zijn voorzien van zonnepanelen en er zijn installatietechnische en bouwkundige maatregelen getroffen, waardoor onnodig energieverbruik op efficiënte wijze wordt tegengegaan. Zo is er bijvoorbeeld een tijdschakelaar ingebouwd voor het warmwatergebruik

Meer nieuws