Snijladingen zijn speciaal ontworpen voor het snijden van massieve stalen elementen en zijn de meest effectieve methode om de zogeheten ‘tuikabels’, die gebruikt worden om stabiliteit aan hoge, smalle constructies te geven, door te snijden.

De demontage van de zendmast vindt plaats op 9 en 10 maart in de ochtend. Omdat de kabels na het afgaan van de snijladingen losschieten, moet iedereen op ten minste 120 meter afstand blijven. Hiervoor worden verkeersregelaars ingezet.

Voor het werk aan het hoogste deel van de mast wordt een vrachtwagen met hoogwerker ingezet. Het demonteren van de onderste 60 meter gebeurt met een telekraan van 450 ton. Vanaf maandag 7 maart worden de materialen aangevoerd en de kraan opgebouwd.

De demontage van de zendmast vindt plaats in opdracht van het COA door Dusseldorp ISM onder verantwoordelijkheid van aannemer Spie Nederland. Azc Gilze is een Rijksmonumentaal complex dat momenteel in fases wordt opgeknapt om het te behouden, te verduurzamen en toekomstbestendig te maken voor de langdurige opvang van asielzoekers. En mogelijk toekomstig hergebruik voor andere doeleinden.

Op de locatie van de huidige zendmast, die al geruime tijd niet meer in gebruik is, komt nieuwbouw voor de medische dienst van het COA en een onderkomen voor mindervaliden.

Eind vorig jaar is op het terrein al een nieuwe zendmast geplaatst die de functie van de oude heeft overgenomen.