Het COA organiseerde de Bewoners NK's dit jaar voor de derde keer. Net als voor de voorgaande edities was COA-medewerker Steve Lemaire ook dit jaar intiatiefnemer en drijvende kracht. Samen met enkele van zijn collega's wil hij bewoners op opvanglocaties in beweging  brengen met sport.

Sport zorgt voor zelfvertrouwen

Steve: “Sporten levert onze bewoners gezondheidsvoordeel en zelfvertrouwen op. Ook heeft het een positieve invloed op hun communicatieve vaardigheden en zorgt het voor betere samenwerking. Sport is vaak het vonkje dat zorgt voor nieuwe energie en zelfvertrouwen. Daarnaast verbeteren cognitieve vaardigheden door te bewegen. Je kunt dingen beter onthouden en door samen te werken, worden bewoners verbaal sterker. We kijken daarom al langer naar de plek van sport in de begeleiding op onze locaties.”

  • © COA

Voorrondes in de regio

De voorrondes van deze bijzondere Nederlandse Kampioenschappen voor azc-bewoners, vinden altijd plaats in de regio van de desbetreffende teams. Op de finaledag (een woensdag in het voorjaar) strijden de twaalf beste volleybalteams en de twaalf beste voetbalteams tegen elkaar. Zij spelen die dag dan de poulefase, kwartfinale, halve finale en natuurlijk de finale.

Finale: kom volgend jaar kijken!

Er is vrije in- en uitloop tijdens de finaledag van de COA Bewoner NK's. Iedereen is welkom om volgend voorjaar te komen kijken. Steve: “Op de finaledag zie je iedereen bij elkaar, en als je de deelnemers dan ziet sporten, dan geeft dat echt een boost. Daar doe je het voor; die lachende gezichten van bewoners.”

Vroege integratie

Nieuwkomers in Nederland kunnen niet vroeg genoeg beginnen met integratie. Daarom biedt het COA diverse activiteiten voor asielzoekers en statushouders gericht op de Nederlandse taal en cultuur, werk, opleiding, sport en een sociaal netwerk. Dat doen we samen met partners in de samenleving. 

  • NK Volleybal 2024
  • Organisatoren van de NK's Volleybal en Voetbal
    Vlnr: Steve Lemaire, Rosalie Ramaker, Silke Eidhof en Ryan Miller