Drie duo’s vertelden hun verhaal over wat de samenwerking met externe partijen en het afwijken van de gebaande paden oplevert voor het COA en asielzoekers.

Werken aan de toekomst vanaf dag 1 in de opvang


Peter Zwaan, locatiemanager van azc Utrecht en Caro van den Ingh van 'ienb', lieten zien hoe asielzoekers vanaf dag 1 in de opvang werken aan hun toekomst in Utrecht. Menno Schot, locatiemanager van azc Amsterdam en Fleur Bakker van de Refugee Company vertelden over A beautiful mess, waar asielzoekers en ervaren vakmensen o.a. een restaurant en kledingatelier runnen.
 

Energie behouden


De deelnemers en sprekers wisselden daarna hun ervaringen uit met elkaar. De rode draad was dat wanneer asielzoekers vanaf dag 1 dat ze in Nederland zijn aan de slag gaan met hun toekomst, dit grote voordelen oplevert. Asielzoekers voelen zich serieus genomen en ze behouden de energie die ze hebben gebruikt om naar Nederland te komen. Ook is de sfeer prettiger in het azc.

  • Mensen zitten aan een tafel in een zaal

'Wat ga je doen?'


Janet Helder, COA-bestuurslid sloot de middag af: ‘Dit is wat we willen als COA. Dat het vanzelfsprekend is dat onze bewoners vanaf dag 1 aan de slag gaan. Dat we niet aan bewoners vragen: wat wil je doen? Maar: wat ga je doen?’’

Meer nieuws