De Open azc dag is na twee online edities dit jaar weer live. Behalve de reguliere asielzoekerscentra, doen ook opvanglocaties voor minderjarige asielzoekers en een paar noodopvanglocaties mee. Iedere opvanglocatie heeft een eigen programma. Zo treedt in azc Grave het succesvolle Iraanse dj-duo (en ex-bewoners) Vessbroz op, draait dj Yalla Yall Arabische en Noord-Afrikaanse hits in Winterswijk en kunnen bezoekers in Den Helder meedoen aan een taalcafé en volleybaltoernooi. Staatssecretaris Van der Burg (Asiel en Migratie) bezoekt azc Gilze Rijen. 

Omdat Burendag een dag is waarop je gezellig samenkomt en iets goeds doet voor elkaar en de buurt, grijpen COA, VluchtelingenWerk Nederland, IND en DT&V deze dag aan om aandacht te vragen voor de bewoners van asielopvanglocaties. De afgelopen tijd is vooral de crisis in de asielopvang te zien. Tijdens de Open azc dag kunnen bezoekers van dichtbij meemaken hoe het leven en werken er in de opvang uitziet, uitleg krijgen over hoe de asielprocedure werkt en zelf kennismaken met bewoners van de opvanglocaties.

In Nederland zijn nu 150 locaties voor asielopvang waarvan 72 tijdelijke locaties. Op deze locaties worden bijna 43.000 bewoners opgevangen en begeleid. Dit zijn vooral mensen die de asielprocedure nog doorlopen, maar ook 17 duizend mensen die al een verblijfsvergunning hebben en wachten op woonruimte bij een gemeente. Daarnaast worden er nog circa 6000 mensen opgevangen in tijdelijke crisisnoodopvanglocaties van gemeenten.

Kijk hier welke locaties meedoen aan de Open azc dag