De twee gediplomeerden zijn Ghassan Khbbaza uit Syrië en Ali Jamal Mbada Altayeh uit Irak. Beide mannen zijn vergunninghouder. Meneer Khbbaza heeft net vernomen dat hij samen met zijn dochter in de gemeente Zoeterwoude zal komen te wonen. Meneer Altayeh heeft inmiddels met zijn gezin een woning in de gemeente Meppel betrokken, én een contract als lasser mogen tekenen bij Thecla Bodewes Ship Repair B.V. in zijn nieuwe woonplaats.

Belang

Jan Roelof van der Spoel, plaatsvervangend vestigingsdirecteur van PI Veenhuizen, ondertekende samen met de heren Khbbaza en Altayeh hun diploma’s. Hij benadrukte: “Het leren van een vak is voor iedereen van belang, voor gedetineerden net als voor asielzoekers. We zijn dan ook blij met de mooie samenwerking tussen het azc en de PI.

Leven opnieuw opbouwen

Locatiemanager Thea Bosma-van der Molen van het azc onderstreepte het belang van het bieden van mogelijkheden om te werken voor asielzoekers. “Zo kunnen statushouders hun eigen leven opnieuw opbouwen. Door te werken kan een asielzoeker zijn of haar leven in eigen hand nemen –of iemand uiteindelijk in Nederland mag blijven of niet.”

Motivatie

Om het heuglijke feit van de diplomering te vieren was naast Wil Habers van TB Ship Repair uit Meppel ook directeur-eigenaar Thecla Bodewes van TB Shipyards naar Veenhuizen gekomen. Zij vertelde: “We zijn enorm blij met Ali, vooral omdat hij zo gemotiveerd is om te werken. Die motivatie is voor ons cruciaal. Met de lasopleiding die hij in de PI heeft kunnen volgen heeft hij een goede basis gelegd om bij ons op de werf al werkend verder te leren.”

Kansen

De zojuist gediplomeerden zijn blij met deze stap in de richting van een nieuw leven in Nederland. Ghassan Khbbaza: “Ik heb een eigen computerwinkel gehad en allerlei baantjes, van timmerman tot vuilnisophaler. Met dit diploma hoop ik mijn kansen op werk in Nederland te hebben vergroot.” Ali Jamal Mbada Altayeh wil nog meegeven dat niet alleen voor hem, maar voor de meeste asielzoekers geldt dat ze graag willen werken. “Werken en leren samen gaat beter dan in een leslokaal een inburgeringscursus doen. En mensen moeten soms jaren wachten voor ze aan de slag kunnen, terwijl ze alijd gewend waren te werken. Het zou mooi zijn wanneer er meteen als mensen in de asielopvang komen duidelijk is wat voor beroep ze zouden kunnen uitoefenen.” Iets wat alle aanwezigen bij de diploma-uitreiking van harte onderstrepen, en graag in samenwerking met elkaar en gemeenten zouden willen realiseren.

Achtergrondinformatie

Vanuit het unieke samenwerkingsverband tussen azc Assen en PI Veenhuizen kunnen bewoners van het azc – net als gedetineerden – een diploma halen binnen de muren van de PI. Er worden verschillende opleidingen aangeboden, zoals een lascursus, groenopleiding,veilig werken langs de weg, bosmaaien en heftruckopleiding. Tijdens de opleidingen is de begeleiding in handen van de leermeesters van de PI, die ook de gedetineerden begeleiden.

 

  • groep poseert met bos bloemen

Op de groepsfoto van links naar rechts: Wil Habers (TB Ship Repair), Thecla Bodewes (TB Shipyards), Marleen (begeleider vanuit azc Assen), Ghassan Khbbaza, Ali Jamal Mbada Altayeh, Henk (begeleider vanuit azc Assen), Thea Bosma-van der Molen (azc Assen), Jan Roelof van der Spoel (PI Veenhuizen), Dick (lasdocent PI Veenhuizen)

Meer nieuws