Voor de tweede keer hield het COA op 17 mei het IDAHOT-event om aandacht te besteden aan diversiteit en inclusie. Ruim 300 medewerkers en bewoners waren aanwezig op het event.

Het evenement in azc Heerhugowaard stond dit jaar in het teken van informatie en verbinding. Er was onder andere een informatiemarkt en er vonden lezingen en een paneldiscussie plaats. Joeri Kapteijns, bestuurslid van het COA, Annette Groot, wethouder van de gemeente Dijk & Waard. Ook belangenvertegenwoordigers en ervaringsdeskundigen waren aanwezig. 

Zichzelf kunnen zijn

"Wij vinden het belangrijk dat iedereen op een COA-locatie zichelf kan zijn, daar besteden we elke dag aandacht aan. En zeker op de extra speciale dag als deze", aldus Kapteijns. "Dit is een dag van verbinding en en een dag tegen discriminatie en haat. De dag geeft een mooie gelegenheid om awareness te creeren. En dat is vandaag hier in Heerhugowaard met deze fantische opkomst, goed gelukt. Het is een mooie dag, zo samen."

  • © COA

Fashion show en muziek

De bezoekers werden tijdens IDAHOT'23 verrast met een flashmob. Het einde van de dag werd ingeruimd voor een fashion show. Onder begeleiding van drag professionals kregen 13 azc-bewoners uit verschillende opvanglocaties een make over en catwalk les, wat vervolgens uitmondde in een spetterend optreden.

Betrokkenheid

COA-programmabegeleider Barry Kossen-Merse is de initiatiefnemer van het evenement: “We laten bewoners weten dat we oog hebben voor specifieke noden en behoefte van deze groep bewoners. Het is een leuke dag voor de LHBTIQ+-gemeenschap en we betrekken zo ook andere bewoners en collega's bij het thema. Dat is mooi!"