Het COA in Assen is een uniek samenwerkingsverband aangegaan met de penitentiaire inrichting (PI) Veenhuizen. Bewoners van azc Assen kunnen, net als gedetineerden, een diploma halen binnen de muren van de PI om ze betere kansen te geven in de maatschappij. Er worden verschillende opleidingen aangeboden, zoals een lascursus, groenopleiding, veilig werken langs de weg, bosmaaien en heftruckopleiding. Een deel van de opleidingen wordt gegeven door opleidingsinstituut ’t Web.

Samenwerking gebaseerd op wensen


De PI Veenhuizen en azc Assen hebben hun samenwerkingsverband gebaseerd op de wens van het COA om bewoners binnen de azc’s arbeidsperspectief te bieden. Daarmee wil het COA:

• De (Nederlandse) taligheid van de bewoner bevorderen;
• Komen tot een opleidingscertificaat met marktwaarde voor bewoners.

Uitgangspunten zijn: laagtaligheid, leren door voordoen en kopiëren, opleidingen vanaf het laagste niveau.
 

Opleidingstrajecten

De opleidingstrajecten bestaan uit het samen met andere (Nederlandstalige) doelgroepen volgen van opleidingen en eventueel het verrichten van werkzaamheden bij de PI Veenhuizen. De opleidingen worden gevolgd bij het arbeidsbedrijf binnen de muren van gevangenis Esserheem of bij het agrarisch bedrijf van PI Veenhuizen.

Bijzondere gast

Bijzondere gast tijdens de diploma-uitreiking was Gerard Bakker. Hij is hoofddirecteur van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) en bracht vrijdag een werkbezoek aan de gevangenissen Esserheem en Norgerhaven, die samen PI Veenhuizen vormen. Bakker was van 2014 tot vorig jaar bestuursvoorzitter van het COA.

  • Gerard Bakker poseert met bewoners die diploma gehaald hebben
Meer nieuws