Meedoen in de samenleving

Meedoen in de samenleving bevordert het welbevinden en de gezondheid van onze bewoners. Door mee te doen vergroten ze hun kennis van de Nederlandse taal en cultuur, doen ze werkervaring op en komen ze in aanraking met Nederlanders. En ze creëren ook maatschappelijke meerwaarde door bij te dragen aan de plaatselijke samenleving en economie.

Meedoenbalies in het azc

Op zo’n 40 COA-locaties is een Meedoenbalie. Bewoners kunnen daar  terecht voor een divers aanbod aan activiteiten. Denk aan sport en recreatie, informeel taalleren en vrijwilligerswerk. Ook begeleiding richting betaald werk behoort tot de mogelijkheden. Bij de Meedoenbalie werken medewerkers van het COA en lokale vrijwilligerscentrales. Zij werken samen met gemeenten, werkgevers en lokale (maatschappelijke) organisaties om een breed aanbod te creëren, afgestemd op de wensen en behoeften van bewoners. 

  • Veel asielzoekers doen graag vrijwilligerswerk in een woonzorgcentrum
    Veel asielzoekers doen graag vrijwilligerswerk in een woonzorgcentrum © Aan de slag

Match bewoners en activiteiten

Als bewoners aan de slag willen, vullen medewerkers van de Meedoenbalie een inschrijfformulier in en gaan ze met hen in gesprek. Ze vragen naar hun opleiding, werkervaring, hobby’s, wat ze graag willen doen. Daarna gaan ze op zoek naar een geschikte vrijwilligersklus, activiteit of vacature. Het intakegesprek is belangrijk om een goede match te kunnen maken. 

  • Intakegesprekken bij de Meedoen-balie in azc Leersum © Kick Smeets

Vrijwilligerswerk aanbieden

Nieuwkomers in dienst nemen kan veel voordelen hebben voor een bedrijf. Zo staan nieuwkomers bekend om een groot doorzettingsvermogen. Wil jij bewoners van azc’s vrijwilligerswerk, een werkervaringsplek, een stage of betaald werk in jouw organisatie aanbieden? Wij kijken graag met je naar de mogelijkheden. Mail naar info@coa.nl of neem contact op met een azc in de buurt.

Project #Meedoen

In het AMIF-project #Meedoen (2019-2021) kregen circa 40 azc’s een Meedoenbalie. Tijdens het project werd mogelijk gemaakt dat azc’s ook na 2021 verder konden met een Meedoenbalie. Meer weten over het project #Meedoen? Bekijk de video over azc Middelburg!