Zo ziet een dag van een jeugdwerker eruit

Is het werk van jeugdwerker iets voor jou?

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander.

Een werkdag uit het leven van een jeugdwerker

Als jeugdwerker draag je bij aan een veilig, leefbaar en beheersbaar woonklimaat voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen tussen de 15 en 18 jaar. Benieuwd hoe een werkdag eruitziet? We schetsen het voor je!

Van begeleidingsplan tot bowlen

In de ochtend wek je de jongeren en gaan ze naar school. Vervolgens ben je bezig met administratieve zaken: je stelt een begeleidingsplan op, schrijft een brief, of regelt afspraken voor de jongeren.

In de middag heb je een overdracht met collega’s van de late dienst. Je zorgt voor de overdracht en checkt of er bijzonderheden zijn. Tijdens een dagdienst zie je de jongeren minder vaak dan in de late dienst, want overdag zijn ze op school. Als er in de middag tijd is, kun je een leuke activiteit ondernemen: wandelen, bowlen, bingo, waterballonengevecht, mountainbiken of de kamers poetsen.

Tolkentelefoon: superhandig hulpmiddel

In de avond voer je vaak officiële gesprekken met de jongeren via de tolkentelefoon. De gesprekken zijn dan minder persoonlijk van aard. De tolkentelefoon is een handig hulpmiddel om elkaar te begrijpen. Verder kom je met handen en voeten ook een eind. Google Translate lijkt geschikt om met elkaar te communiceren, maar is dat minder omdat veel jongeren laaggeletterd zijn.

Om 21.00 uur melden alle jongeren zich in één van de huisjes en drinken jullie samen thee. Daarna gaan ze naar bed. Het werk is afwisselend; je weet nooit hoe een dag eruitziet. Als collega’s zijn jullie er voor elkaar en iedereen kan de jongeren iets bieden.

 

Foto van Jerome, die jeugdwerker is in Cadier en Keer
“In de auto realiseer ik: dit is mooi. Dit is bijzonder. En absoluut niet standaard. We kunnen de jongens iets bieden hier”

Jérome, jeugdwerker Lees meer >

                                                                                                            _____

Foto van Claudia, jeugdwerker
“Bij het COA gaat er een wereld voor je open. Uiteindelijk zie je dat de bewoners net als andere jongeren in de wereld zijn”

Claudia, jeugdwerker Lees meer >

                                                                                                            _____

“Ik ben trots op mezelf – en op de jongeren – als ik merk dat zij zich vertrouwd voelen en integreren in de cultuur”

Arjan, jeugdwerker Lees meer >

“Een gedragsdeskundige is een spin in het web”

Hanneke, gedragsdeskundige Jeugd Lees meer >

Benieuwd naar andere functies?

Vacatures

Maak werk van jouw toekomst én die van een ander. Naast jeugdwerker is het binnen de opvang en begeleiding van 14 tot 18-jarigen ook mogelijk om je in te zetten als woonbegeleider, gedragskundige, manager of managerassistent. Kortom; er zijn tal van mogelijkheden om je binnen het COA in te zetten voor minderjarige vreemdelingen.

Bekijk alle vacatures voor jeugdwerker