‏‏‎
 • Capaciteit

  450

  515 opvangplaatsen

 • Type locatie

  asielzoekerscentrum (azc) en alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv)

 • Overeenkomst

  De bestuursovereenkomst is voor onbepaalde tijd.

 • entree azc, op de voorgrond een straat met fietspad daarachter een slagboom en parkeerplaats en links een woongebouw met puntdak met daarvoor struiken
  entree
 • entree azc met rechts een gebouw met receptie en daar tegenover een woongebouw met daarnaast struiken en bomen op de voorgrond een vrouw met gele hoofddoek en een kinderwagen
  entree
 • binnenplaats met parkeerplaatsen, het hoofdgebouw met bomen ervoor en op de voorgrond een man en vrouw met kinderwagen en kind aan de hand die het plein oversteken
  hoofdgebouw © Mariette Carstens
 • gebouw, wit met plat dak met ontmoetingsruimte/informatiebalie/receptie azc met daaromheen bomen en spelende kinderen
  gebouw met ontmoetingsruimte/informatiebalie/receptie
 • Ontmoetingsruimte A Beautiful Mess met gele vloer, een vloerkleed, tafels en stoelen, ramen rondom en aan het plafond witte lampions en een aantal zwarte lampen
  ontmoetingsruimte A Beautiful Mess

Sinds 2000  kunnen in het voormalig militair ziekenhuis 515 bewoners worden opgevangen, verdeeld over 146 kamers van verschillende omvang. Daarnaast is een gedeelte van de opvangplaatsen voor minderjarige alleenstaande vreemdelingen (amv).

De 146 kamers, van verschillende omvang, zijn verdeeld over het hoofdgebouw en het Guesthouse. Het Guesthouse is een tweede gebouw op het terrein dat voornamelijk gebruikt wordt voor de opvang van gezinnen.
De grote kamers zijn voorzien van een aparte slaapkamer, een eigen badkamer en een keuken. In het hoofdgebouw bevinden zich 18 grote keukens, badkamers en wasruimten voor bewoers die niet over deze eigen voorzieningen beschikken. 

Er worden op het azc verschillende activiteiten aangeboden, kijk onder het kopje Activiteiten op deze locatie voor meer informatie. Ook zijn er ruimtes voor voorlichtingen en trainingen, huiswerkruimtes en een peuterspeelzaal.

Omdat het azc al sinds de jaren '90 deel uitmaakt van de Utrechtse wijk Oog in Al is het volledig met de buurt verweven. Een vaste groep vrijwilligers houdt zich dan ook sinds jaar en dag bezig met allerlei activiteiten en zorgt voor contact tussen azc- en buurtbewoners.

Op deze locatie zijn onze partners VluchtelingenWerk NederlandGZA, JGZCJG Rijnmond, GGDIOM en DT&V vertegenwoordigd.

alt=""
© Rick Keus

Welkom in ons azc!

Je bent van ons gewend dat we in september tijdens de jaarlijkse Burendag een open huis organiseren waar je een kopje koffie kunt komen drinken. En kennismaken met ons azc, de bewoners en medewerkers.
Vanwege het coronavirus is deze open dag nu helaas niet mogelijk. Maar met de krant en de film Azc in Beeld willen we je dit jaar toch een inkijkje geven.

Bekijk de film op de pagina Azc in Beeld

Naar de krant

Activiteiten op deze locatie

Een veilig onderkomen is belangrijk, maar niet genoeg. Daarom bieden we asielzoekers verschillende begeleidingsprogramma's aan. Soms ook samen met onze partners. Zo helpen we bewoners om zich actief op te stellen. Tijdens het verblijf en daarna.

Lokale samenwerkingen

In en rondom het azc zijn veel activiteiten waarbij we samenwerken met organisaties uit de omgeving. Deze organisaties zijn geregeld op zoek naar vrijwilligers. Soms hebben ze ook spullen nodig. Lees meer hierover en kijk hoe je eventueel zelf kunt bijdragen.

Geschiedenis

Azc Utrecht is gevestigd in het voormalig militair ziekenhuis 'Militair Hospitaal Dr. A. Mathijssen'. Hier werden zowel militairen als burgers verpleegd. 

Na de verhuizing van het militair hospital naar het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMCU) begin jaren negentig werd het gebouw in gebruik genomen als asielzoekerscentrum. Er werden toen ongeveer 600 asielzoekers opgevangen. Tussen 1998 en 2000 werd het centrum gesloten voor een grondige verbouwing en renovatie.

 • Militair Hospitaal Dr. A. Mathijssen
  Militair Hospitaal Dr. A. Mathijssen