‏‏‎
 • Capaciteit

  2000

  2000 opvangplaatsen

 • Type locatie

  centrale ontvangstlocatie (col), procesopvanglocatie (pol), alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) en vrijheidsbeperkende locatie (vbl).

 • Overeenkomst

  40

  De opvang bestaat sinds 1996. De huidige bestuursovereenkomst loopt tot 17 mei 2040.

Deze locatie
doet NIET mee
aan de
Open azc dag

 • Woongebouwen met twee verdiepingen met houten buitenkant en puntdaken met zonnepanelen, daarvoor een laag gebouw met plat dak en aan de buitenkant hout en wit met blauw en gele tegels, daarachter gras en rondom tegels waar vier bewoners lopen
  Woongebouwen © Mariette Carstens
 • 2 pratende mensen staan op een terrein met daarachter gebouwen van twee verdiepingen met puntdak
  Woongebouwen © Mariette Carstens

Open azc dag: zaterdag 28 september 2024

Op de Open azc dag zetten veel asielzoekerscentra tussen 13.00 en 16.00 uur hun deuren open voor iedereen die nieuwsgierig is hoe het is om hier te wonen en te werken. Er zijn rondleidingen, informatiemarkten, workshops en andere leuke activiteiten. De Open azc dag is op Nationale Burendag. Daarmee benadrukken we dat asielzoekers buren van iedereen zijn!

Meer weten? Kijk welke locaties bij jou in de buurt meedoen

De meeste asielzoekers gaan in Nederland eerst naar Ter Apel. Daar melden ze zich bij het aanmeldcentrum van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND). Dit aanmeldcentrum ligt naast de COA-opvang. Na hun aanmelding krijgen asielzoekers onderdak in de centrale ontvangstlocaties (col) van het COA.

We hebben in Ter Apel ook een procesopvanglocatie (pol), een opvang voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) en een vrijheidsbeperkende locatie (vbl).

Op deze locatie zijn onze partners VluchtelingenWerk Nederland, GZA, GGD,  IOM en DT&V vertegenwoordigd.

Activiteiten op deze locatie

Een veilig onderkomen is belangrijk, maar niet genoeg. Daarom bieden we asielzoekers verschillende begeleidingsprogramma's aan. Soms ook samen met onze partners. Zo helpen we bewoners om zich actief op te stellen. Tijdens het verblijf en daarna.

Lokale samenwerkingen

In en rondom het azc zijn veel activiteiten waarbij we samenwerken met organisaties uit de omgeving. Deze organisaties zijn geregeld op zoek naar vrijwilligers. Soms hebben ze ook spullen nodig. Lees meer hierover en kijk hoe je eventueel zelf kunt bijdragen.

Woonunits Ter Apel met trap naar galerij tweede etage

Op een voormalig NAVO-terrein

Toen de NAVO zich in 1995 terugtrok uit het depot in Ter Apel, ging burgemeester Euverink van de gemeente Vlagtwedde in Den Haag praten over nieuwe mogelijkheden voor werkgelegenheid in zijn regio. Het resultaat was de vestiging van het eerste Vertrekcentrum opgericht (1996), op het voormalige NAVO-terrein.

Deze locatie houdt dit jaar geen Open azc dag.