‏‏‎
 • Capaciteit

  242

  242 opvangplaatsen

 • Type locatie

  Asielzoekerscentrum (azc)

 • Overeenkomst

  23

  De huidige bestuursovereenkomst loopt tot 2023.

 • voorgevel
alt=""

Welkom in ons azc!

U bent van ons gewend dat we in september tijdens de jaarlijkse Burendag een open huis organiseren waar u een kopje koffie kunt komen drinken. En kennismaken met ons azc, de bewoners en medewerkers. Vanwege het coronavirus is deze open dag nu helaas niet mogelijk. Maar met de krant en de film Azc in beeld  willen we u dit jaar toch een inkijkje geven.

Naar de film

Naar de krant
Omdat de Open dag tijdens Burendag dit jaar niet mogelijk is vanwege corona, geven we je een rondleiding in en rond ons azc.

Azc Sweikhuizen is gevestigd in een voormalig klooster, op een terrein dat ‘Moorheide’ wordt genoemd. Het is een relatief kleine locatie, rustig gelegen tussen de heuvels in een bos. Het COA kent een lange geschiedenis in de omgeving. In 2018 werd het azc nog gesloten na jarenlange dienst omdat het COA in die periode te maken had met een daling van het aantal op te vangen asielzoekers. Begin december 2018 is het azc opnieuw in gebruik genomen.

Op deze locatie zijn onze partners VluchtelingenWerk NederlandGZA, GGD, IOM en DT&V aanwezig.

Activiteiten op deze locatie

Een veilig onderkomen is belangrijk, maar niet genoeg. Daarom bieden we asielzoekers verschillende begeleidingsprogramma's aan. Soms ook samen met onze partners. Zo helpen we bewoners om zich actief op te stellen. Tijdens het verblijf en daarna.

Lokale samenwerkingen

In en rondom het azc zijn veel activiteiten waarbij we samenwerken met organisaties uit de omgeving. Deze organisaties zijn geregeld op zoek naar vrijwilligers. Soms hebben ze ook spullen nodig. Lees meer hierover en kijk hoe je eventueel zelf kunt bijdragen.

luchtfoto

Azc in een bedevaartsoord

Aangenomen wordt dat de naam Sweikhuizen afkomstig is van het woord Zweihuizen oftewel twee huizen. De naam slaat op de bebouwing tussen twee huizen. Het dorp is een bedevaartsoord voor blinden en slechtzienden. Vanaf 1851 kent Sweikhuizen een Sint-Odiliadevotie. Sinds 1929 worden er jaarlijks blindenbedevaarten gehouden met deelname vanuit geheel Nederland.