‏‏‎
 • Capaciteit

  330

  330 opvangplaatsen

 • Type locatie

  Asielzoekerscentrum (azc)

 • Overeenkomst

  25

  De huidige bestuursovereenkomst loopt tot 2025.

 • ontspanningsruimte
 • gang verdieping
 • gang receptie beneden
 • basketbalspelers
  © Mariette Carstens
 • poort
alt=""

Welkom in ons azc!

U bent van ons gewend dat we in september tijdens de jaarlijkse Burendag een open huis organiseren waar u een kopje koffie kunt komen drinken. En kennismaken met ons azc, de bewoners en medewerkers. Vanwege het coronavirus is deze open dag nu helaas niet mogelijk. Maar met de krant en de film Azc in beeld willen we u dit jaar toch een inkijkje geven.

Naar de film

Naar de krant

In een leegstaand verzorgingstehuis, het voormalige 'Swerf-Rust', kunnen 330 mensen worden gehuisvest. Het gebouw aan de Laurens Stommesweg in Middelburg voldeed sinds enige jaren niet meer aan de eisen en wensen voor ouderenzorg. De toenmalige bewoners zijn verhuisd naar een nieuw onderkomen. Het gebouw stond sindsdien grotendeels leeg. Het COA heeft het verbouwd en aangepast ten behoeve van de opvang van asielzoekers. Het is niet de eerste keer dat er een azc is in de gemeente Middelburg. Het COA en de gemeente werken al ruim 20 jaar samen. De huidige opvanglocatie is gelegen nabij de wijken ’t Zand en Stromenwijk aan de westkant van Middelburg.

Op deze locatie zijn onze partners VluchtelingenWerk NederlandGZA, GGD, IOM en DT&V vertegenwoordigd.

Activiteiten op deze locatie

Een veilig onderkomen is belangrijk, maar niet genoeg. Daarom bieden we asielzoekers verschillende begeleidingsprogramma's aan. Soms ook samen met onze partners. Zo helpen we bewoners om zich actief op te stellen.Tijdens het verblijf en daarna.

Lokale samenwerkingen

In en rondom het azc zijn veel activiteiten waarbij we samenwerken met organisaties uit de omgeving. Deze organisaties zijn geregeld op zoek naar vrijwilligers. Soms hebben ze ook spullen nodig. Lees meer hierover en kijk hoe je eventueel zelf kunt bijdragen.