‏‏‎
 • Capaciteit

  330

  330 opvangplaatsen

 • Type locatie

  asielzoekerscentrum (azc)

 • Overeenkomst

  25

  De huidige bestuursovereenkomst loopt tot 25 juni 2025.

 • recreatieruimte met tafels met sjoelbakken, banken en relaxstoelen, een voetbaltafelspel en grijze, witte, roze en oranje muren
  recreatieruimte
 • gang met groene en witte muren, donkergrijze vloer en blauwe deur
  gang
 • gang bij de receptie met bruin gestreepte vloerbedekking ramen en witte en oranje muren
  receptie
 • grasveld met betegeld basketbalveld met basketballende bewoners en op de achtergrond het woongebouw
  buitenterrein © Mariette Carstens
 • ingang azc met slagboom en COA bord met naam azc daarachter gebouwen, gras, struiken en bomen
  ingang

In een leegstaand verzorgingstehuis, het voormalige 'Swerf-Rust', kunnen 330 mensen worden gehuisvest. Het gebouw aan de Laurens Stommesweg in Middelburg voldeed sinds enige jaren niet meer aan de eisen en wensen voor ouderenzorg. De toenmalige bewoners zijn verhuisd naar een nieuw onderkomen. Het gebouw stond sindsdien grotendeels leeg. Het COA heeft het verbouwd en aangepast ten behoeve van de opvang van asielzoekers. Het is niet de eerste keer dat er een azc is in de gemeente Middelburg. Het COA en de gemeente werken al ruim 20 jaar samen. De huidige opvanglocatie is gelegen nabij de wijken ’t Zand en Stromenwijk aan de westkant van Middelburg.

Op deze locatie zijn onze partners VluchtelingenWerk NederlandGZA, GGD, IOM en DT&V vertegenwoordigd.

Activiteiten op deze locatie

Een veilig onderkomen is belangrijk, maar niet genoeg. Daarom bieden we asielzoekers verschillende begeleidingsprogramma's aan. Soms ook samen met onze partners. Zo helpen we bewoners om zich actief op te stellen. Tijdens het verblijf en daarna.

Lokale samenwerkingen

In en rondom het azc zijn veel activiteiten waarbij we samenwerken met organisaties uit de omgeving. Deze organisaties zijn geregeld op zoek naar vrijwilligers. Soms hebben ze ook spullen nodig. Lees meer hierover en kijk hoe je eventueel zelf kunt bijdragen.