‏‏‎
 • Capaciteit

  800

  800 opvangplaatsen

 • Type locatie

  asielzoekerscentrum (azc)

 • Overeenkomst

  26

  Geopend in 2016. De huidige bestuursovereenkomst loopt tot 1 juni 2026.

 • Groene gebouwen met twee verdiepingen, fietsen, gras en speeltuin met kinderen ervoor
  buitenterrein © Mariette Carstens

Op het voormalige kazerneterrein Noord-Kranenburg in Harderwijk is in oktober 2016 een tijdelijk azc gerealiseerd om asielzoekers op te vangen. De opvanglocatie biedt plaats aan 800 bewoners. De ligging van het azc in Harderwijk is bijzonder omdat het midden in een woonwijk ligt. Hierdoor is het leggen van contact met de inwoners van Harderwijk laagdrempelig. In het azc verblijven zowel gezinnen als alleenreizende mannen en vrouwen van verschillende nationaliteiten en leeftijden.

Op deze locatie zijn onze partners VluchtelingenWerk NederlandGZA, GGD, IOM en DT&V vertegenwoordigd.

Wekelijks houden ook de organisaties Stimenz en Centrum Jeugd en Gezin spreekuur op onze opvanglocatie.

Activiteiten op deze locatie

Een veilig onderkomen is belangrijk, maar niet genoeg. Daarom bieden we asielzoekers verschillende begeleidingsprogramma's aan. Soms ook samen met onze partners. Zo helpen we bewoners om zich actief op te stellen. Tijdens het verblijf en daarna.

Lokale samenwerkingen

In en rondom het azc zijn veel activiteiten waarbij we samenwerken met organisaties uit de omgeving. Deze organisaties zijn geregeld op zoek naar vrijwilligers. Soms hebben ze ook spullen nodig. Lees meer hierover en kijk hoe je eventueel zelf kunt bijdragen.

Nieuwsbrief azc Harderwijk

Elke kwartaal verschijnt onze nieuwsbrief. Met nieuws over de activiteiten op ons azc. Wil je onze nieuwsbrief digitaal ontvangen? Stuur dan een e-mail naar harderwijk@coa.nl.

De foto's in de nieuwsbrief zijn door verschillende COA-medewerkers gemaakt.