‏‏‎
 • Capaciteit

  48

  48 opvangplaatsen

 • Type locatie

  POA (proces opvanglocatie) voor aleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv)

 • Overeenkomst

  25

  De bestuursovereenkomst met de gemeente loopt tot 1 november 2025 (met mogelijke verlenging 1 jaar)

 • Alleenstaande jongeren in kamer azc
  © Inge van Mill

Iedere bewoner heeft een eigen voogd via Stichting Nidos. Jongeren die Nederland moeten verlaten, krijgen daarbij begeleiding van onze partner de Dienst Terugkeer en Vertrek (DT&V).

Een thuis

De jongeren zijn leerplichtig en gaan door de week naar school: de internationale schakelklas (ISK). Sommigen zijn lid van een sportclub of nemen deel aan andere activiteiten in de buurt. In huis gelden regels. De jongeren mogen niet meer of minder dan kinderen in een gewone gezinssituatie. Hun mentor leert hen over de Nederlandse gewoonten en gebruiken en let er op dat zij goed voor zichzelf zorgen. De jongeren moeten zich 2 keer per dag melden bij de COA-medewerkers zodat we weten wie er 'thuis' is.

Fijne vrijwilligers

Op deze locatie werkt een aantal fijne vrijwilligers. Een van hen is Hanneke van Vught. Tijdens de expositie Atelier KUNSTinKEER in de zomer van 2023 stonden naast het werk van kunstenares Hanneke en dat van haar cursisten van jong tot oud ook de werken van een aantal van onze alleenstaande minderjarige vreemdelingen (amv) in de schijnwerpers. Hanneke gaat vanuit haar eigen vakgebied om de week als vrijwilliger met een groepje jongeren aan de slag met kunst. En de andere week doet een van de jongens mee aan de jongerencursus in haar atelier. Daarbij komen diverse technieken aan bod. Deze creatieve activiteit is een van de manieren om aan hun eigen ontwikkeling te werken en ontspanning te vinden tijdens hun asielprocedure.

Hanneke over de samenwerking met de jongeren: “Het is ontzettend leuk om met deze groep aan de slag te gaan. Als ikzelf mentaal niet goed in mijn vel zit, helpt het me enorm om te tekenen en schilderen. Dat gun ik die jongens ook. Daarom doe ik dit. En omdat ik blij word van jongeren. Net zoals je dat bij pubers uit Nederland ziet, vinden ze het maken van afspraken wel eens lastig. Het was daarom extra leuk om te zien dat drie jongens ook echt naar de expositie kwamen, ook al vonden ze het spannend.”

Gini de Vries, manager van POA-locatie Cadier en Keer: “Vrijwilligers brengen veel extra plezier en waardevolle contacten voor de jongeren die we opvangen. We zijn er dankbaar voor dat we Hanneke en de andere vrijwilligers op onze locatie mogen ontvangen!”

 

COA-medewerker in gesprek met een alleenstaande minderjarige vreemdeling
© Kick Smeets

Opvang en begeleiding

Een veilig onderkomen is belangrijk, maar niet genoeg. In een kleine woonvoorziening kunnen jongeren zich in een veilige kleinschalige omgeving voorbereiden op de volgende stap in hun leven. Daar begeleiden wij hen bij.

Lees meer over de begeleiding van alleenstaande jongeren