‏‏‎
 • Capaciteit

  372

  372 opvangplaatsen

 • Type locatie

  asielzoekerscentrum (azc)

 • Overeenkomst

  24

  De huidige bestuursovereenkomst loopt tot 1 januari 2024.

 • Bewoners die het terrein opruimen, zelfwerkzaamheid, voor een wit met beige gebouw
  zelfwerkzaamheid © Mariette Carstens
 • Man en kind werkend in de tuin voor een gebouw
  zelfwerkzaamheid © Mariette Carstens
 • Twee bewoners op fitnessapparatuur voor een fel groene muur met grafitti
  fitnessruimte © Mariette Carstens
 • Twee bewoners oefenen buiten met fietsen
  binnenplaats © Mariette Carstens
 • Twee bewoners sleutelen aan fietsen
  fietsreparatie © Mariette Carstens
 • Hal met diverse informatie op de muur bij de receptie
  receptie
 • Bewoners in werkplaats met hout aan het klussen
  zelfwerkzaamheid © Mariette Carstens
 • Ouders kleuren buiten met kinderen tekeningen in als activiteit van het Wolkentheater
  activiteit van het Wolkentheater
 • Recreatieruimte met bar, zwarte bankjes en biljarttafel
  recreatieruimte

De COA-locatie Den Helder Nieuweweg is in december 2018 in gebruik genomen als azc. De locatie was in 2017 nog ingericht als gezinslocatie voor uitgeprocedeerde gezinnen met minderjarige kinderen.

Regulier en ROL

We kennen binnen het COA verschillende opvangvormen. De Nieuweweg heeft er twee. De Nieuweweg is aan de ene kant een Regionale opvang locatie (ROL) voor 200 bewoners. Dit betekent dat hier vergunninghouders worden geplaatst die zijn gekoppeld aan de omliggende gemeenten. Doel is dat ze makkelijker kunnen beginnen met inburgeren en participeren.

Aan de andere kant is de Nieuweweg een reguliere opvang voor 200 bewoners die nog middenin hun procedure zitten, of gekoppeld zijn aan een verder gelegen gemeente. De locatie is verdeeld in 9 gebouwen met in totaal 39 appartementen. In elk appartement bevindt zich een keuken en badkamer met wasruimte.  

Meedoen en extra aandacht

Wij vinden het belangrijk om bewoners te betrekken en in hun kracht te zetten. Wekelijks is er een Meedoen balie waar bewoners zich kunnen aanmelden voor (vrijwilligers)werk in de omgeving. Is dat er niet, dan kunnen zij ook altijd in het kader van de zelfwerkzaamheid helpen op de locatie. Samen met de bewoners proberen wij de locatie levendig te houden en te onderhouden.

Ook zijn er onder onze bewoners doelgroepen die extra aandacht krijgen zoals de kinderen, LHBTI bewoners en bewoners die psychisch kwetsbaarder zijn. Op die manier proberen we de bewoners een zo goed mogelijke begeleiding te geven die aansluit bij hun situatie.

Op deze locatie zijn onze partners VluchtelingenWerk Nederland, GZA,  GGD, IOM en DT&V vertegenwoordigd.

Activiteiten op deze locatie

Een veilig onderkomen is belangrijk, maar niet genoeg. Daarom bieden we asielzoekers verschillende begeleidingsprogramma's aan. Soms ook samen met onze partners. Zo helpen we bewoners om zich actief op te stellen. Tijdens het verblijf en daarna.

 

Lokale samenwerkingen

In en rondom het azc zijn veel activiteiten waarbij we samenwerken met organisaties uit de omgeving. Deze organisaties zijn geregeld op zoek naar vrijwilligers. Soms hebben ze ook spullen nodig. Lees meer hierover en kijk hoe je eventueel zelf kunt bijdragen.